26.5.2014

Tove Jansson - Näkymätön lapsi ja muita kertomuksia

Kirja lainattu kirjastosta.
Det osynliga barnet, 1962
Suom. Laila Järvinen
Wsoy 2008

Nyt Tove Janssonin juhlavuotena ja muumibuumin velloessa, oli pakko tarttua itsekin muumikirjoihin!

Olen katsonut Muumeja lapsesta saakka aina telkkarista, mutta kirjoina olen lukenut vain Vaarallisen Juhannuksen, josta muistan pitäneeni paljon. Halusin nyt aloittaa muumikirjoihin sukeltamisen Toven ensimmäisestä muumikirjasta (Muumit ja suuri tuhotulva), mutta koska se oli kirjastosta jo jollakin lainassa, tartuin Näkymättömään lapseen, joka on minusta ainakin tv-versiona ihastuttava. Tässä huomaan kuitenkin tehneeni virheen, sillä muumimaniani ei nyt tyydyttynyt pelkillä lyhkäsillä tarinoilla ja olisin sittenkin halunnut sukeltaa täysipitkään muumiseikkailuun.

Arvio

Kirja kantaa sisällään yhdeksän lyhyttä kertomusta Muumilaakson tutuista ja vähemmän tutuista henkilöhahmoista. Tarinat ovat kaikki irrallisia, eivätkä liity mitenkään toisiinsa, mikä hiukan harmitti minua. Toisin sanoen kirja on kiva lisä muumikirjojen joukkoon, sopiva välipala kun aika on rajattua, mutta ei ihan tyydytä sitä suurta muuminälkää.

Kirjan kertomukset:

Kevätlaulu
Kamala tarina
Vilijonkka joka uskoi onnettomuuksiin
Maailman viimeinen lohikäärme
Hemuli joka rakasti hiljaisuutta
Kertomus näkymättömästä lapsesta
Hattivattien salaisuus
Sedrik
Kuusi

Kirjan nimikkotarina Näkymättömästä lapsesta, Ninnistä, oli odotuksistani huolimatta melkoinen pettymys. Se oli erittäin lyhyt ja lopulta melko merkityksetön sisällöltään, mutta sen sijaan pari muuta kertomusta onnistui kyllä sykähdyttämään ja arvostus Tove Janssonin taitoihin nousi odotusten tasolle.

Niin kamalan kylmää...

Hämmästyin kuinka vähän muumikirjat todellisuudessa kuuluvat lastenosastolle (tämä ainakaan), vaikka sieltä minä lattianrajasta niitä kaivelin puoliksi kontallani. Koko kirja on nimittäin melko synkkä ja ilmapiiri välillä jopa puistattavan kolkko. Kertomusten maisemat ovat karut ja useimmat päähenkilöt kärsivät jos jostakin ahdistuksesta tai melankoliasta. Nuuskamuikkunen esimerkiksi etsii yksinäisyyttä ja ahdistuu häntä häiritsevästä pienestä nimettömästä olennosta, Hemuli puolestaan kaipaa elämäänsä hiljaisuutta ja ahdistuu häntä ympäröivästä riemusta ja metelistä, kun taas Muumipappa on ahdistunut tavallisiin uomiin asettuneesta elämästään ja kaipaa takaisin seikkailujen pariin. 


Tarinoista mieleenpainuvin oli ehdottomasti kertomus Vilijonkasta, joka uskoi onnettomuuksiin. Kertomus oli riipaiseva ja Vilijonkan yksinäisyydessä potema luulosairaus oli surullista luettavaa. Vilijonkan surkea elämä karussa talossaan maailmanlopun pelossa oli valovuosien päässä lämpöisistä, tutuista muumilaakson tarinoista ja ehkäpä siksi juuri minusta kirjan hätkähdyttävin kertomus. Tarina ei aluksi tehnyt suurta vaikutusta, se oli pikemminkin outo ja vieraan oloinen, mutta luettuani kirjan loppuun huomaan palaavani tuohon kertomukseen uudestaan ja haluan sen lukea vielä kerran ennen kuin palautan kirjan kirjastoon.

"Nyt hän istuu kotonaan ja luulee, etten minä ole koskaan kokenut mitään. Minähän koen joka päivä maailmanlopun ja kuitenkin pukeudun ja riisuudun ja syön ja pesen astioita ja pidän teekutsuja aivan kuin ei mitään olisi tapahunut!" -Vilijonkka, s 50.

Tuomio

Kirja ei ollut kokonaisuutena kovin huikea, mutta se sisälsi kyllä pari helmeä. Telkkarista suosikeiksini muodostuneet tarinat näkymättömästä Ninninstä ja viimeisestä lohikäärmeestä olivat molemmat kirjana pettymys, mutta sen sijaan tuntemattomammat kertomukset, kuten tarina Vilijonkasta ja Ti-ti-uusta (kevätlaulu -kertomuksessa) ihastuttivat. Tarinoiden synkkyys hämmensi, mutta myös kosketti.

❦❦+

4 kommenttia:

 1. Jee. Olen kaivannutkin bloggauksiasi (tosin nyt huomasin, että minulta oli jäänyt huomaamatta pari viime kuussa kirjoittamaasi, mutta tervetuloa kuitenkin takaisin). Olen lukenut vain kolme Muumi-romaania ja niistä pidin eniten Taikatalvesta. Kaipa tämäkin joskus vielä mukaani tarttuu kirjastosta, mutta ensin varmaankin luen loput täysipitkät muumitarinat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin juu ja huomasin, että luet ihanaa kirjaa. ♥ Minä aloitin eilisiltana toista Potteria, koska on ollut hieman lukemiskeskittymisvaikeuksia. Potter onneksi korjaa kaiken. :)

   Poista
 2. Ihanat muumit ja muut Muumilaakson asukit <3 Tällä kirjalla, tai yhdellä sen tarinalla, on minulle erityisen tärkeä merkitys, vaikka kokonaisuutena tämä ei suosikkimuumikirjani olekaan. Kirja on tosiaan aika synkkähenkinen, jokaisesta tarinasta löytyy jonkinlaista pelkoa, oli se sitten isoa tai pientä.

  VastaaPoista
 3. Minulle tämä on yksi suosikkini, mutta kuten todettu, makuja on monia. En minäkään näitä ihan lastenkirjoiksi miellä, mutta toisaalta lapsi ja aikuinen varmasti lukee kirjoja hyvin eri tavalla.

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kirjailijat

Agatha Christie (1) Alex Capus (1) Alexandre Dumas (1) Ali Shaw (1) Alice Hoffman (1) Ally Condie (1) Alyson Richman (1) Amor Towles (1) Andrzej Sapkowski (1) Angie Sage (1) Anna Godbersen (4) Anne Rice (1) Audrey Niffenegger (1) Becca Fitzpatrick (1) Brenna Yovanoff (1) Carita Forsgren (1) Carolly Erickson (1) Cassandra Clare (1) Cecelia Ahern (1) Celia Rees (2) Charlaine Harris (9) Charles Dickens (1) Charles Frazier (1) Deborah Harkness (1) Deborah Smith (1) Diana Wynne Jones (3) Eileen Goudge (1) Eleanor Herman (1) Erin Morgenstern (1) Eva Illoinen (1) Evelyn Waugh (1) F.H. Burnett (2) Gaby Von Schönthan (1) Gaston Leroux (1) Gayle Forman (1) Gregory Maguire (1) Harper Lee (1) Herman Lindqvist (1) Ian McEwan (2) Ildefonso Falcones (1) Isabel Abedi (1) J.K. Rowling (2) Jamie Ford (1) Jane Johnson (1) Jean M. Untinen-Auel (3) Jeff Lindsay (1) Jeffrey Eugenides (1) John Green (2) Joyce Carol Oates (1) Jude Deveraux (1) Juliette Benzoni (2) Karoliina Timonen (1) Kate Atkinson (1) Kate Morton (1) Kathryn Stockett (1) Kristin Cast (2) L.Frank Baum (1) L.J.Smith (3) L.M Montgomery (1) Lauren Oliver (1) Lewis Carroll (1) Libba Bray (1) Lisa Genova (1) Lisa See (1) Louisa M. Alcott (1) Madeleine Brent (3) Maggie Shayne (1) Maggie Stiefvater (3) Mari Strachan (1) Marie Phillips (1) Markus Zusak (1) Mary Norton (1) Mathias Malzieu (1) Mia Vänskä (1) Michael Scott (1) Michele Hauf (1) Minna Canth (1) Muriel Barbery (1) Nathaniel Hawthorne (1) P.C Cast (2) Patricia C. Wrede (1) Philippa Gregory (1) Pierre Pevel (1) Ransom Riggs (1) Ray Bradbury (1) Roald Dahl (3) Robert Goolrick (1) Sara Gruen (1) Sarah Waters (1) Sarah Winman (1) Sergeanne Golon (1) Sidney Sheldon (1) Stephen King (2) Stephenie Meyer (1) Susan Fletcher (1) Susan Hill (1) Suzanne Collins (3) Terry Pratchett (1) Tess Gerritsen (1) Tessa Gratton (1) Tracy Chevalier (1) Veronica Roth (1) Victor Hugo (1) Virginia Andrews (2)