23.6.2014

Lukumaratonin jälkipuinti ja kirja-arviot!


No niin siinä kävi, etten kerennyt tänne blogin puolelle lainkaan kommentoimaan lukusuoritustani maratonin aikana, vaan päivitykset tein lähinnä kännykällä Facebookin ja Instagramin välityksellä.

Aloitin lukumaratonini keskiviikkona klo 16, koska kotona tuntui olevan sopivan hiljainen hetki, enkä malttanut odotella paria tuntia pidempään. Kävi kuitenkin niin, ettei vauva nukkunutkaan pitkiä päiväunia, vaan lukeminen täytyi suorittaa vauvalle aina välillä leperrellen.

133 sivua
Ensimmäiseksi kirjaksi valikoitui Hernán Rivera Letalierin Elokuvankertoja, joka olikin loistava aloituskirja! 

Kirja oli aluksi ihastuttavan lämminhenkinen, mutta muuttui lopulta melko traagiseksi, mikä toi kirjaan sopivaa särmää. Nuori elokuvankertoja, María Margarita oli miellyttävä kertojahahmo ja hänen tarinointia pienen Chileläisen kaivoskylän elämästä oli kiinnostavaa luettavaa. Tarina tytöstä, joka esittää näkemänsä elokuvat kaivoskylän asukkaille lahjoituksia vastaan oli minusta ihanan erilainen juonen idea.

❦❦❦❦

Ensimmäisen kirjan luin kevyesti vauvaa välillä heijaten, mutta seuraavan kanssa olikin jo ongelmia, kun paikallaan olo ei enää viihdyttänytkään tarpeeksi. Klo 18.20 halusin kovasti aloittaa seuraavan kirjan, mutta vauvalle näytti juuri lukumaratonin kunniaksi iskeneen jokin kummallinen vuorokauden kestävä koliikki ja katsoin parhaaksi siirtää tytön kantoreppuun ja lueskella hetken Maija Poppasta ääneen rauhoitukseksi.

133 sivua
P. L. Traversin Maija Poppanen oli, kuten odotinkin, ihanan seikkailurikas kirja. Kerronta oli kaikinpuolin sujuvaa ja mukaansatempaavaa, mutten kuitenkaan rakastunut kirjaan.

Yllätyin kuinka kiukkunen ja pahansisuinen neiti Maija Poppanen oli. Toki hän oli myös leikkisä ja mielikuvitusrikas lastenhoitaja, mutta mielestäni myös kummallisen etäinen ja välillä jopa oudon kylmä. Petyin myös siihen, ettei varsinaista tarkoitusta Maija Poppasen ilmestymiselle Kirsikkatielle tuntunut olevan. Lapset kun eivät varsinaisesti kehittyneet, vaikka kiintyivätkin hoitajaansa syvästi. Seikkailut joihin lapset pääsivät Maijan seurassa olivat toki omaa luokkaansa ja ymmärrän, miksi Maija Poppanen on niittänyt mainetta.

❦❦+


Klo 23 vauva tuntui nukahtaneen yöunilleen ja päätin aloittaa Ian McEwanin Vieraan turvan. Luin viime maratonilla Sementtipuutarhan, josta pidin paljon, vaikka kirja jättikin kummallisen jälkimaun, ja halusin ehdottomasti lukea tämän Vieraan turvan tällä seuraavalla lukumaratonilla. Jouduin kuitenkin nyt taistelemaan omaa väsymystäni vastaan ja koska pian pitäisi kuitenkin herätä yösyötölle, päätin antaa unen tulla, jotta seuraavana aamuna en olisi niin väsynyt.

***

Aamulla yötöistä tullut mieheni hoiteli vauvaa ja lukemisen sijaan kävin ihanassa lämpimässä suihkussa ja join rauhassa aamukahvini sometellen. Kun mieheni meni nukkumaan ja jäin vauvan kanssa taas kahden, ei lukemisesta tietenkään taaskaan tullut mitään. Tyttöni päätti tehdä lukemiseni täysin mahdottomaksi ja ilmoitin jo luovuttavani koko lukumaratonin suhteen. Kirosin rintaruokinnan ja sen aiheuttamat vatsavaivat ja tuskailin, mitä kummaa olin nyt taas syönyt, kun yleensä rauhallisen vauvan olo oli jo melkein vuorokauden verran ollut näin kurja.

Klo 12.30 löytyi kuitenkin taas rauhallinen hetki ja himoitsin lukumaratonini jatkamista, olihan aikaakin vielä muutama tunti jäljellä. Luin edellisenä päivänä kesken jääneen Maija Poppasen loppuun ja jatkoin Vieraan turvalla. Mieheni otti herättyään taas vauvan hoitovastuun ja kellon lyödessä neljä, sain Vieraan turvasta viimeisen sivun luettua!

138 sivua
Ian McEwanin Vieraan turva ei ihan yltänyt hätkähdyttävän Sementtipuutarhan tasolle. Pariskunnan lorvailut Venetsian kauniissa kaupungissa oli minusta hiukan pitkästyttävää luettavaa. Maryn ja Colinin kummallinen irrallinen ote elämään sekä "hällä väliä"-asenne oli osittain ärsyttävää ja heidän lomatunnelmansa oli mielestäni suurimmalta osin masentavaa. Sen sijaan olisin voinut lukea enemmänkin Robertin ja Carolinen elämästä, siinä vasta mielenkiintoinen pariskunta!

Kuten Sementtipuutarha, myös tämä lyhkäinen kirja oli värisyttävä lukukokemus, muttei kuitenkaan niin "kylmiä väreitä" nostattava, kuin odotin (ja toivoin). Kirjan juoni oli toki hyvä ja olisin ehkä tykännyt tästä hurjasti enemmän, jos Maryn ja Colinin apaattisia hengailuja Venetsiassa olisi ollut vähemmän ja kirjan "grande finale":lla olisi mässäilty vähän enemmän.

Ian McEwan on jokatapauksessa hieno kirjailija!

❦❦❦

Lukumaratonin tulokseksi tuli lopulta kolme kirjaa ja yhteensä 404 sivua. Vaikka vauvan kanssa lukumaratonin suorittaminen ei mahdotonta olekkaan, haluan kuitenkin ensi kerralla hiukan rauhallisemmat olosuhteet lukemiselle. Harmittelen hiukan etten saanut enempää luettua, vaikka olenkin ihan tyytyväinen suoritukseeni!

8 kommenttia:

 1. Olet kyllä sisukas maratoonaaja, ei varmasti onnistuisi kaikilta tällainen multitaskaaminen. :) Maija Poppanen oli minulle kirjana aikoinaan myös pieni pettymys, elokuva on nimittäin suosikeitani ja Julie Andrew'sin Poppanen jotenkin erilainen kuin Traversin. Kirjan voisi kyllä lukea uudelleenkin. Ian McEwanin pariin voisin itse yrittää palata, en lämmennyt viimeksi lukemalleni Rannalla-kirjalle yhtään ja olen nyt päättänyt antaa kirjailijalle vielä yhden mahdollisuuden. Katsotaan kuinka käy. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, multitaskaaminen vaati kyllä lopulta veronsa! :) Minä en ole koskaan nähnyt Maija Poppasta elokuvana ja tämän kirjankin luin vasta ensimmäistä kertaa, joten en osaa oikein verrata. Kiva että annat McEwanille vielä mahdollisuuden, Sementtipuutarha ja Vieraan turva ovat kyllä erikoisia lukukokemuksia. Tällä hetkellä luen "Sovitusta", joka vaikuttaa ihan erilaiselta kuin nuo kaksi, joten monisävyinen kirjailija kyseessä.

   Poista
 2. Minä jätin maratonin väliin, koska ajattelin että vauvan kanssa en kykene lukemaan niin tiiviisti kuin haluaisin. Nyt kun olen näitä vauvan kanssa vietettyjen maratonien kokemuksia lueskellut, on mieli alkanut muuttua: josko seuraavalla kerralla minäkin osallistuisin? :)
  Toivottavasti tytön vatsavaivat helpottavat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Osallistu ihmeessä! ...kunhan muistat että kaikki voi mennä ihan päin mäntyä..tai sitten ei! :D Onneksi vauvan vatsavaivat eivät ole päivittäisiä ongelmia.

   Poista
 3. Huuuurjasti sait luettua vieläpä vauvan kera :) Vau!

  VastaaPoista
 4. Anonyymi24.6.14

  Voihan vauvat ja maratonit! Meillä iski tiheän imun kausi onneksi vasta maratonin jälkeen... Sisukkaasti jaksoit kuitenkin lukea! Hyvä sinä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Voihan vauvat ja maratonit tosiaan...! :D

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kirjailijat

Agatha Christie (1) Alex Capus (1) Alexandre Dumas (1) Ali Shaw (1) Alice Hoffman (1) Ally Condie (1) Alyson Richman (1) Amor Towles (1) Andrzej Sapkowski (1) Angie Sage (1) Anna Godbersen (4) Anne Rice (1) Audrey Niffenegger (1) Becca Fitzpatrick (1) Brenna Yovanoff (1) Carita Forsgren (1) Carolly Erickson (1) Cassandra Clare (1) Cecelia Ahern (1) Celia Rees (2) Charlaine Harris (9) Charles Dickens (1) Charles Frazier (1) Deborah Harkness (1) Deborah Smith (1) Diana Wynne Jones (3) Eileen Goudge (1) Eleanor Herman (1) Erin Morgenstern (1) Eva Illoinen (1) Evelyn Waugh (1) F.H. Burnett (2) Gaby Von Schönthan (1) Gaston Leroux (1) Gayle Forman (1) Gregory Maguire (1) Harper Lee (1) Herman Lindqvist (1) Ian McEwan (2) Ildefonso Falcones (1) Isabel Abedi (1) J.K. Rowling (2) Jamie Ford (1) Jane Johnson (1) Jean M. Untinen-Auel (3) Jeff Lindsay (1) Jeffrey Eugenides (1) John Green (2) Joyce Carol Oates (1) Jude Deveraux (1) Juliette Benzoni (2) Karoliina Timonen (1) Kate Atkinson (1) Kate Morton (1) Kathryn Stockett (1) Kristin Cast (2) L.Frank Baum (1) L.J.Smith (3) L.M Montgomery (1) Lauren Oliver (1) Lewis Carroll (1) Libba Bray (1) Lisa Genova (1) Lisa See (1) Louisa M. Alcott (1) Madeleine Brent (3) Maggie Shayne (1) Maggie Stiefvater (3) Mari Strachan (1) Marie Phillips (1) Markus Zusak (1) Mary Norton (1) Mathias Malzieu (1) Mia Vänskä (1) Michael Scott (1) Michele Hauf (1) Minna Canth (1) Muriel Barbery (1) Nathaniel Hawthorne (1) P.C Cast (2) Patricia C. Wrede (1) Philippa Gregory (1) Pierre Pevel (1) Ransom Riggs (1) Ray Bradbury (1) Roald Dahl (3) Robert Goolrick (1) Sara Gruen (1) Sarah Waters (1) Sarah Winman (1) Sergeanne Golon (1) Sidney Sheldon (1) Stephen King (2) Stephenie Meyer (1) Susan Fletcher (1) Susan Hill (1) Suzanne Collins (3) Terry Pratchett (1) Tess Gerritsen (1) Tessa Gratton (1) Tracy Chevalier (1) Veronica Roth (1) Victor Hugo (1) Virginia Andrews (2)