20.6.2014

Sally Green - Puoliksi paha ja Elisan e-kirjapalvelu

Tämän kirjan minulle tarjosi: ELISA KIRJA
Half Bad, 2014
Suom. Sari Kumpulainen
Gummerus 2014
Sain Elisan kesäkamppanjassa ilmaisen e-kirjakoodin, kiitoksia siitä! Olipa muuten yllättävän vaikea valita itselleni kirja, sillä halusin käyttää ilmaisen koodini mahdollisimman hyvin. Elisalla on hyvä valikoima e-kirjoja ja minulle oli tarjolla monta sopivaa kesäkirjakandidaattia.

Päädyin lopulta Sally Greenin juuri ilmestyneeseen esikoiseen, vaikkei se nyt täysin huokunutkaan kesäistä huolettomuutta, vaan vaikutti pikemminkin synkkämieliseltä kirjalta. Päädyin tähän kirjaan kuitenkin siksi koska se on niin tuore, koska se vaikutti juuri minun tyyliseltä ja koska se ei tuntunut olevan liian raskaslukuinen.

Puoliksi paha kertoo nuoren noitapojan, Nathanin kamppailuista maailmassa, jossa valkoiset ja mustat noidat käyvät iän ikuista hyvä vs paha -taisteluaan. Nathanin kohtaloksi on tullut samoilla näiden kahden toisiaan vihaavan noitaryhmän välillä, sillä Nathan on puoliksi valkoinen ja puoliksi musta noita. Nathan kasvaa valkoisten noitien keskuudessa, mutta valkoisten noitaneuvosto ei tiedä mitä Nathanin kanssa tulisi tehdä, sillä puoliverisiä ei maailmassa juurikaan ole. Vuosi vuodelta lait ja säädökset valkoisten ja puoliveristen kanssakäymisestä kiristyvät, kunnes elämä puoliverisenä on lähes sietämätöntä.

Arvio:

Nathan joutuu olosuhteiden pakosta kulkemaan vastavirtaan kaikissa asioissa ja mitä tiukempia sääntöjä noitaneuvosto laatii, sitä varmemmin Nathan ajautuu protestoimaan niitä vastaan. Kirja herättääkin kysymyksen: kuka oikeasti on paha? Valkoisten noitien suhtautuminen puoliverisiin on inhottavaa ja etenkin Nathanin täysin valkoinen siskopuoli Jessica on minusta (ja varmaan kaikista muistakin lukijoista) pahuuden ruumiillistuma. Kirjan tapahtumat ovat täysin valkoisten noitien näkökulmasta, joten mustat noidat tuntuvat luonnollisesti täysin viattomilta maalitauluilta ja valkoisten epäoikeudenmuikaisilta syntipukeilta. Tiedä sitten kuinka asiat muuttuisivat, jos seuraava osa olisi mustien noitien näkökulmasta.

Häkkielämää

Noitaneuvoston käskystä lopulta häkkielämään joutuneen Nathanin elämä tuntui hiukan jurraavan paikoillaan, enkä jaksanut odottaa, koska mustat noidat astuvat kuvioihin, koska täytyihän heidän mielestäni tulla apuun, kun kerran valkoiset noidat ovat kääntäneet selkänsä Nathanille. Etenkin Nathanin isää kuvailtiin jatkuvasti maan kauheimmaksi ja voimakkaimmaksi mustaksi noidaksi ja odotin kovasti Nathanin ja hänen kammottavan pahan isänsä kohtaamista, mutta tässäkin tapauksessa lukijaa vain roikotetaan mukana, eikä tätä suurta kohtaamista tunnu tapahtuvan lainkaan. Kirjassa oli toki kiitettävästi muita tapahtumia (rakastumista, tappeluita, häkkielämää, karkaamista, mahtavan Mercury-noidan etsimistä jne.), mutta silti koin ettei varsinaista edistymistä niin Nathanin, kuin myös neuvoston saralla tapahtunut, ja koska noidista huolimatta varsinaista magiaakaan ei kirjassa ole lainkaan, meinasin lopulta pitkästyä.

Tuomio:

Luin ennen kirjan lataamista, että tämä olisi jonkin sortin uusi Nälkäpeli, mutta tuota väittämää en kyllä allekirjoita. Nathanin kohtelu ja kiduttaminen menevät kyllä yhtä hurjan raaoiksi kuin jotkut Nälkäpelin kohtaukset, mutta siihen se yhtäläisyys jääkin. Kirjalla olisi ollut potentiaalia paljon suurempaankin, mutta minun kohdallani kiinnostus kaatui noitaneuvoston ja Nathanin kädenvääntöön, joka ei tuntunut kehittyvän mihinkään suuntaan. Kirja oli toki alusta loppuun ihan luettava ja juuri sellainen kevyt nuortenkirja, jota havittelinkin itselleni "kesäkirjaksi", mutta etenkin mustien noitien näkymättömyys tässä trilogian (?) aloittavassa osassa oli suuren suuri pettymys. 

❦❦

Lue lukunäyte! (Elisa kirja)

Half life-trilogia:
1. Puoliksi paha (Half bad, 2014)
2. Half wild (2015)
3. Untitled (2016)

Elisan e-lukuohjelma:

Minulla on aikaisemmin huonoja kokemuksia Elisan palveluista ja heidän asiakaspalvelu on tullut liiankin tutuksi etenkin nettiongelmien ohella. Nytkin ipadin Elisan e-lukuohjelma ei meinannut aueta, vaan minun piti poistaa se ja ladata padille uudestaan. Tämän jälkeen ohjelma sulkeutui itsestään pari kertaa, mutta toimi pääsääntöisesti ihan hyvin. En rakasta e-kirjoja, niistä puuttuu lukutunnelma, paperin kahina ja kirjan oikea tuoksu, mutta nykyään pienen vauvan äitinä e-kirja onkin ihastuttavan kätevä kirjavaihtoehto! 

Elisan e-lukuohjelmassa on hyvä valikoima fonttikokoja, "paperin" värivaihtoehtoja (musta, valkoinen, beige) ja kirkkauden hienosäätöä. Toisin kuin esim. Amazonin kindlessä, Elisan lukuohjelmassa ei ilmeisesti voi lukita tekstin asentoa vain vaaka- tai pystyasentoon, mikä hiukan häiritsi lukemistani. Eli jos luin kirjaa makuuasennossa ja vähän käänsin padia vinoon, myös teksti heitti kuperkeikkaa. E-kirjoissa on kuitenkin se hyvä puoli, että sitaatteja ja omia kommentteja voi kätevästi tallentaa saman tien lukiessa, eikä siis erillistä muistiinpanovihkoa tarvita. Padilla lukiessa ei myöskään tarvitse erillistä lukuvaloa, mikä on loistavaa! Minusta olisi myös aivan mahtavaa jos e-lukuohjelmat tallentaisivat lukijan lukustatistiikkaa (lukunopeus, sivumäärät yms), mutta sitä ei ainakaan toistaiseksi taida vielä missään lukuohjelmassa olla.

Kokemukseni Elisan e-kirjaohjelmasta on pääosin positiivinen ja kuten aikaisemmin tuossa mainitsin ihastuin e-kirjojen helppokäyttöisyyteen, etenkin kun joutuu välillä lukea vauva kainalossa. En edelleenkään rakasta e-kirjoja, mutta ostan varmastikin jatkossa lisää luettavaa ipadilleni.

10 kommenttia:

 1. Harmi ettet pitänyt Puoliksi pahasta, minä nimittäin toivon että ihastuisin siihen. Ainakin alkuasetelma kuulostaa hyvältä. Vaikkakin lupaukset "uudesta Nälkäpelistä/Potterista" saavat minut huokaisemaan, näitä uusia "lupauksia" kun tuntuu ilmestyvän vähän väliä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, "uusia lupauksia" ilmestyy kyllä säännöllisin väliajoin ja uskaltaisinpa jopa sanoa etteivät ne koskaa lunasta sitä lupaustaan. :)

   Poista
 2. Ainakin Kindle ennustaa jäljellä olevan tekstin ajallisen keston, oletan että se ainakin jossain määrin hyödyntää lukijan lukunopeutta kestoa laskiessaan. Se siis näyttää, että "kappaletta on jäljellä 5 min" tms.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oh, en tiennytkään tuosta Kindlen toiminnosta, en ole käyttänyt sitä yli vuoteen, joten muitakin muutoksia varmaankin on. Silti se täsmällinen lukustatistiikka toiminto olisi mahtava!

   Poista
 3. Itse olen odottanut tätä kirjaa kovastikkin ja kertaalleen meinasin tilata jo englanniksi ,mutta päätyin sittenkin odottamaan suomennosta. Toivon mukaan pidän kirjasta enemmän kuin sinä pidit tai tuun aika lailla pettymään :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan että pidät kirjasta vähän enemmän kuin minä. Pettymykset ovat aina kurjia. Kunhan et odota mitään suuria taikaseremonioita yms. niin sinulla on hyvät mahdollisuudet tykätä kirjasta! :)

   Poista
 4. Tämä kirja on kiinnostanut minua, kiva kun kirjoitit siitä vaikkei se suosikiksesi noussutkaan. En silti tiedä tulenko lopulta tarttumaan tähän kun tämäkin kerran on sarjan aloitusosa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, tämä kirja jää kyllä kaipaamaan jatko-osaansa :/

   Mutta toisaalta se oli aika nopealukuinen, jos siis kuitenkin kiinnostaa tutustua kirjaan. :)

   Poista
 5. Tekstin saa lukittua vaaka- tai pystyasentoon iPadin omalla näytönlukituksella. Varmaan sen jo tiesitkin, mutta ajattelin kuitenkin mainita. :) Tekstin pyöriminen on todella ärsyttävää.
  Minä olen alkanut vähitellen lämmetä e-kirjoille niin, että haaveilen omasta lukulaitteesta. Sellainen olisi erityisen kätevä nyt, kun vauvan takia lukuvaloa ei viitsisi makuuhuoneessa pitää päällä, unet tuntuvat helposti siitä häiriintyvän. iPad on ihan toimiva mutta melko painava. Sitä paitsi sille on perheessä muitakin käyttäjiä, lukulaitteen saisin varmaan pitää ihan omanani. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Enpä ajatellutkaan käyttää ipadin omaa lukitusta. Minulla on se säädettu mute-nappulaksi, joten pitäisi aina ennen lukemista erikseen käydä se muuttamassa (jotenkin vaivalloista).

   Minullakin on käynyt mielessä oma e-lukulaite, mutta pelkään etten ihan vielä ole tarpeeksi kypsä. Ehkäpä jos oikein edullinen yksilö sattuisi jossain vastaan. iPad on tosiaan todella painava, eikä sitä edes pysty kunnolla käyttämään ulkona auringonvalossa. :/ Mutta se itsevalaisu puoli on ipadissa hyvä ominaisuus..olen ymmärtänyt että e-lukulaitteeseen pitää erikseen kiinnittää/ostaa lukuvalo?

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kirjailijat

Agatha Christie (1) Alex Capus (1) Alexandre Dumas (1) Ali Shaw (1) Alice Hoffman (1) Ally Condie (1) Alyson Richman (1) Amor Towles (1) Andrzej Sapkowski (1) Angie Sage (1) Anna Godbersen (4) Anne Rice (1) Audrey Niffenegger (1) Becca Fitzpatrick (1) Brenna Yovanoff (1) Carita Forsgren (1) Carolly Erickson (1) Cassandra Clare (1) Cecelia Ahern (1) Celia Rees (2) Charlaine Harris (9) Charles Dickens (1) Charles Frazier (1) Deborah Harkness (1) Deborah Smith (1) Diana Wynne Jones (3) Eileen Goudge (1) Eleanor Herman (1) Erin Morgenstern (1) Eva Illoinen (1) Evelyn Waugh (1) F.H. Burnett (2) Gaby Von Schönthan (1) Gaston Leroux (1) Gayle Forman (1) Gregory Maguire (1) Harper Lee (1) Herman Lindqvist (1) Ian McEwan (2) Ildefonso Falcones (1) Isabel Abedi (1) J.K. Rowling (2) Jamie Ford (1) Jane Johnson (1) Jean M. Untinen-Auel (3) Jeff Lindsay (1) Jeffrey Eugenides (1) John Green (2) Joyce Carol Oates (1) Jude Deveraux (1) Juliette Benzoni (2) Karoliina Timonen (1) Kate Atkinson (1) Kate Morton (1) Kathryn Stockett (1) Kristin Cast (2) L.Frank Baum (1) L.J.Smith (3) L.M Montgomery (1) Lauren Oliver (1) Lewis Carroll (1) Libba Bray (1) Lisa Genova (1) Lisa See (1) Louisa M. Alcott (1) Madeleine Brent (3) Maggie Shayne (1) Maggie Stiefvater (3) Mari Strachan (1) Marie Phillips (1) Markus Zusak (1) Mary Norton (1) Mathias Malzieu (1) Mia Vänskä (1) Michael Scott (1) Michele Hauf (1) Minna Canth (1) Muriel Barbery (1) Nathaniel Hawthorne (1) P.C Cast (2) Patricia C. Wrede (1) Philippa Gregory (1) Pierre Pevel (1) Ransom Riggs (1) Ray Bradbury (1) Roald Dahl (3) Robert Goolrick (1) Sara Gruen (1) Sarah Waters (1) Sarah Winman (1) Sergeanne Golon (1) Sidney Sheldon (1) Stephen King (2) Stephenie Meyer (1) Susan Fletcher (1) Susan Hill (1) Suzanne Collins (3) Terry Pratchett (1) Tess Gerritsen (1) Tessa Gratton (1) Tracy Chevalier (1) Veronica Roth (1) Victor Hugo (1) Virginia Andrews (2)