28.7.2014

Ian McEwan - Sovitus

Atonement, 2001
Otava 2002, 541 sivua
Suom. Juhani Lindholm

Briony Tallis todistaa eräänä kohtalokkaana kesäiltana isosiskonsa ja talonhoitajan pojan välisen erikoisen kohtauksen. Nuoren tytön jo valmiiksi värikäs mielikuvitus lähtee laukkaamaan ja väärintulkitut tapahtumat muuttavat monen ihmisen kohtalon. Briony Tallis kärsii teostaan läpi elämänsä ja toivoisi jotenkin pystyvänsä sovittaa tekonsa.Arvio:

Wau, olipa hyvä kirja! Ian McEwan pyörittää juonta oivallisesti ja pitää lukijan mielenkiintoa yllä loppuun asti. Tuo pieni, kaiken muuttava tapahtuma suihkulähteellä tuntui aluksi niin mitättömältä, mutta tarinan hienous onkin juuri siinä, kuinka suuriksi pienetkin väärinymmärretyt eleet voivat paisua!

Suurta epäoikeudenmukaisuutta

En rakastanut kirjaa alusta alkaen vaan innostukseni nousi sitä mukaan kun kohtalot sinetöityivät uusille urilleen. Briony Tallis oli minusta raivostuttavan naiivi pikkutyttö, jonka ei yksinkertaisesti olisi pitänyt vielä yrittää ymmärtää aikuisten maailmaa. Kuinka minua suututtikaan tuon tyttösen puuttuminen asioihin ja kuinka minua harmitti Cecilian ja Robbien epäonni juuri roihahtaneen rakkauden suhteen. Koin kirjan parissa suuria tunteita ja vaikka kirja ei ollutkaan hempeää romantiikkaa, ansaitsee Ceen ja Robbien rakkaustarina paikan muiden suurten tarinoiden listaltani.

"(...) syyllisyys jalosti itsekidutuksen menetelmiä ja pujotti yksityiskohtien helmiä iänkaikkiseksi rukousnauhaksi, jota sormeiltaisiin koko ihmisikä." s.256

Mausteista kuvailua

Tulisesti roihahtava rakkaus ja himo, jota surkeat sattumat riepottelee, sekä kohtalo joka antaa niin täyteläisen maistiaisen suuresta onnesta, mutta tempoaakin juuri toisensa löytäneen parin niin julmasti erilleen, on sanoinkuvaamattoman huikeaa luettavaa! McEwanin tyyli on suorasukaista ja hätkähdyttävää. Tapahtumien kuvailut ovat mausteisia ja kirjan pariin on helppo unohtua. Sotakuvailu ja etenkin Brionyn elämä sairaanhoitajana oli ehdottomasti kirjan parasta antia. Loppuhuipennus oli huikea ja ratkaisu hätkähdyttävä. Kirja kosketti ja jäi pysyvästi mieleeni.

The Movie

Kirjan jälkeen minun oli pakko nähdä sen pohjalta tehty elokuva, mutta elokuvan toteutus ei päässyt lähellekkään kirjan luomaa tunnelmaa. Älkää katsoko sitä...ainakaan ennen kirjan lukemista! Minulle jäi elokuvasta sellainen tunne, ettei tapahtumien kulkua ja seurauksia voi mitenkään täysin ymmärtää ilman kirjan antamaa pohjaa, niin suppeasti se oli toteutettu. Näin hyvä kirja olisi ansainnut paljon loistavamman elokuvan! Näyttelijät sen sijaan sopivat rooleihinsa oikein mainiosti.

Tuomio:

Henkilöhahmot ovat loistavasti luotuja, syvällisiä ja yksilöllisiä persoonia, jotka jäivät mieleeni pysyvästi. Pidin erityisen paljon juonen oveluudesta ja McEwanin tyylistä luoda pikkiriikkisen tapahtuman ympärille näin suuri ja elämäntäyteinen kertomus. Todella vaikuttava kirja! Jotta kirja olisi saanut minulta täydet pisteet, olisin toivonut kirjan loppuosiolta enemmän. Pidin toki kirjan lopustakin, mutta koko viimeinen osio tuntui jotenkin kiirehdityltä verrattuna kirjan muihin osioihin.

❦❦❦❦

Elokuvatraileri:


6 kommenttia:

 1. Anonyymi28.7.14

  En ole lukenut kirjaa, mutta olen kyllä katsonut elokuvan. Pidin elokuvasta, mutta nyt vähän harmittaa, kun postauksesi perusteella lukukokemus olisi ollut vielä kaksin verroin parempi. Ehkä pitää kokeilla lukea kirjakin vaikka suuria yllätyksiä en enää koekkaan. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lue ihmeessä! Tai ainakin itse suosittelen, jos kerran pidit elokuvastakin. Toki kirja saattaa tuntua hiukan pitkävetiseltä, elokuva oli niin kiirehditty versio tästä. :)

   Poista
 2. Katsoin elokuvan, kun se ilmestyi ja vaikka se ei herättänyt minussa suuria tunteita, minusta elokuvan alkupuoli. kun Briony on vielä lapsi, oli hyvä. Yritin elokuvan jälkeen lukea kirjaa, mutta se jäi kesken... Pidin sitä silloin tylsästi kirjoitettuna, mutta saatoin lukea kirjaa vain väärään aikaankin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No voi harmi, kirjassa sitä alkuosiota kyllä käsitellään pitkään. Elokuvassa esim. Lolan persoona jäi vähän pimentoon ja haittasi mielestäni kokemusta tapahtumien kulusta. Monesti taas voi käydä niinkin että kun on ensin rakastunut elokuvaan, kirja ei sitten tunnukkaan niin hyvältä...

   Poista
 3. Olet oikeassa: Loppu on turhan kiirehditty. Siksi en sanokaan Sovitusta koskaan omalla lsitallani McEwanin parhaaksi työksi, vaan ne ovat Lauantai, Ikuinen rakkaus ja Vieraan turva. sen jälkeen on jo Sovituksen paikka.

  En voi enää katsoa elokuvaa, sillä Briony ärsyttää minua niin paljon. Se pikkuvanha pirulainen olisi ansaninnut syödä oman soppansa eli kokea saman kärsimyksen mitä itse aiheutti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Briony ärsytti minuakin todella paljon, niin kirjassa kuin elokuvassakin. Vieraan turvan luin lukumaratonin yhteydessä, enkä siitä niin paljon innostunut. Toki maratoonatessa kirjoja lukeaa vähän turhan nopeasti ja kirja olisi kaivannut hiukan sulattelua. Pitääpä tutustua noihin muihinkin McEwanin teoksiin, sillä olen nyt kyllä tykästynyt kyseiseen kirjailijaan!

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kirjailijat

Agatha Christie (1) Alex Capus (1) Alexandre Dumas (1) Ali Shaw (1) Alice Hoffman (1) Ally Condie (1) Alyson Richman (1) Amor Towles (1) Andrzej Sapkowski (1) Angie Sage (1) Anna Godbersen (4) Anne Rice (1) Audrey Niffenegger (1) Becca Fitzpatrick (1) Brenna Yovanoff (1) Carita Forsgren (1) Carolly Erickson (1) Cassandra Clare (1) Cecelia Ahern (1) Celia Rees (2) Charlaine Harris (9) Charles Dickens (1) Charles Frazier (1) Deborah Harkness (1) Deborah Smith (1) Diana Wynne Jones (3) Eileen Goudge (1) Eleanor Herman (1) Erin Morgenstern (1) Eva Illoinen (1) Evelyn Waugh (1) F.H. Burnett (2) Gaby Von Schönthan (1) Gaston Leroux (1) Gayle Forman (1) Gregory Maguire (1) Harper Lee (1) Herman Lindqvist (1) Ian McEwan (2) Ildefonso Falcones (1) Isabel Abedi (1) J.K. Rowling (2) Jamie Ford (1) Jane Johnson (1) Jean M. Untinen-Auel (3) Jeff Lindsay (1) Jeffrey Eugenides (1) John Green (2) Joyce Carol Oates (1) Jude Deveraux (1) Juliette Benzoni (2) Karoliina Timonen (1) Kate Atkinson (1) Kate Morton (1) Kathryn Stockett (1) Kristin Cast (2) L.Frank Baum (1) L.J.Smith (3) L.M Montgomery (1) Lauren Oliver (1) Lewis Carroll (1) Libba Bray (1) Lisa Genova (1) Lisa See (1) Louisa M. Alcott (1) Madeleine Brent (3) Maggie Shayne (1) Maggie Stiefvater (3) Mari Strachan (1) Marie Phillips (1) Markus Zusak (1) Mary Norton (1) Mathias Malzieu (1) Mia Vänskä (1) Michael Scott (1) Michele Hauf (1) Minna Canth (1) Muriel Barbery (1) Nathaniel Hawthorne (1) P.C Cast (2) Patricia C. Wrede (1) Philippa Gregory (1) Pierre Pevel (1) Ransom Riggs (1) Ray Bradbury (1) Roald Dahl (3) Robert Goolrick (1) Sara Gruen (1) Sarah Waters (1) Sarah Winman (1) Sergeanne Golon (1) Sidney Sheldon (1) Stephen King (2) Stephenie Meyer (1) Susan Fletcher (1) Susan Hill (1) Suzanne Collins (3) Terry Pratchett (1) Tess Gerritsen (1) Tessa Gratton (1) Tracy Chevalier (1) Veronica Roth (1) Victor Hugo (1) Virginia Andrews (2)