7.8.2014

Markus Zusak - Kirjavaras

Kirja lainattu kirjastosta
The Book Thief, 2005
2008 Otava, 556 sivua.
Suom. Pirkko Biström

Liesel Meminger todistaa veljensä kuoleman matkalla kohti sijaisperhettään. Nopeasti kyhättyjen hautajaisten lomassa hän nappaa pienen mustakantisen maahan tippuneen kirjan,  tietämättä että häntä tarkkaillaan. Itse Kuolema seuraa kiinnostuneena tuon kirjavarkaaksi kutsumansa tytön touhuja toisen maailmansodan työllistäessä häntä ankarasti.


Arvio:

Tämä oli mukavan erilainen näkökulma natsisaksaan. Teksti oli ajoittain kaunista ja runollista ja ajoittain taas mukavan kerronnallista. Lasten viattomuus ja tietämättömyys maailmassa tapahtuvista karmeuksista ja Hitlerin johtamista hirmuteoista oli jotenkin koskettavaa. Kumpa vain aikuisetkin osaisivat välillä käsitellä asioita lasten suoraviivaisemmalla tyylillä. 


"Joskus minusta on tappavaa tietää, kuinka ihminen kuolee." s. 472

Pidin todella paljon Kuolemasta kertojahahmona. Minulla on jonkinnäköinen viehätys tuohon synkkään hahmoon, sillä pidin myöskin paljon Terry Pratchettin Mort-kirjasta, jossa päähenkilönä komeili myös tuo tummiin pukeutuva mustan huumorin ystävä. Toisin kuin Mortissa, jossa Kuolema esiintyi hiukan perinteisemmässä asussa (viikate jne.), Kirjavarkaan Kuolema on inhimillisempi ilmentymä: syvällinen ja jopa herkkä olento, joka ei juurikaan nauti iänikuisesta työstään. Olisin oikeastaan halunnut lukea enemmän Kuoleman ajatuksista ja hiukan vähemmän Lieselin elämästä.

"Usko minua kun sanon, että sinä päivänä poimin jokaisen sielun kuin se olisi vastasyntynyt. Jopa suutelin muutamia uupuneita, myrkytettyjä poskia." s.357

Tarina Kirjavarkaasta, nuoresta saksalaistytöstä Lieselistä oli kiinnostava, vaikka koin kirjan alkupuolella Lieselin rakkauden kirjoihin hiukan kummalliseksi, hän kun ei varsinaisesti ollut vielä edes lukenut kirjan kirjaa. Toki tällaisesta lukutoukasta kirjat pelkkänä aatteenakin on ihastuttavaa. Päähenkilönä Liesel oli  mielenkiintoinen ja särmikäs, mutta pakko sanoa että hiukan pitkästyin kerrontaan Lieselin elämästä Himmelstrassenin kadulla ja kaipasin kirjaan järisyttävämpiä tapahtumia, varsinkin kun kirja kerran sijoittuu toisen maailmansodan saksaan.

"Tietääkö se? ajatteli Liesel. Pystyykö se haistamaan, että meillä on piilossa juutalainen?" s.350

Tarina sai onneksi uutta potkua Lieselin sijaisperheen ottaessa juutalaismiehen Maxin kellariinsa piiloon. Liesel ystävystyy syvästi tuon laihan ja hiljaisen miehen kanssa ja juurikin tuo kaunis ja hiljattain syvenevä ystävyys oli mielestäni kirjan parasta antia. Max on kiinnostava, elämän sortama hahmo ja etenkin hänen Lieselille kehittämä kertomus Sanojensirottelijasta säväytti. Siinä vasta vaikuttava pikkutarina!

"Hänen ensimmäinen hyökkäyssuunnitelmansa oli sellainen, että hän istutti kotimaahansa sanoja mahdollisimman monille alueille.

Hän istutti yötä päivää ja hoiti niitä.
Hän katseli niiden kasvua, kunnes lopulta kaikkialle oli kohonnut suuria sanametsiä...Saksa oli viljeltyjen ajatusten maa." s.453, Sanojensirottaja

Tuomio:

Kaiken kaikkiaan pidin kirjasta, mutten siihen rakastunut. Kerronta oli sujuvaa ja Kuoleman kertomana mielenkiintoista. Kirjan henkilöt jäivät mieleeni, mutteivät kuitenkaan kummittelemaan. Odotin kirjalta jotain enemmän, luultavasti sen saaman suosion takia. Olen tyytyväinen lukukokemukseeni ja odotan innolla elokuvakokemusta!

❦❦❦

Elokuvatraileri:

7 kommenttia:

 1. Minä pidin kirjasta kovasti, mutten käynyt vielä elokuvissa sitä katsomassa Nyt ajattelinkin, kun se on tullut jo dvd:lle (näin nopeasti!), että katsoisin sen, kun kirjan lukemisesta on jo aikaa. :) Mielenkiinnolla odotan elokuvakokemusta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Leffa pyöri maailmalla jo joulun seutuun, tuli suomeen todella myöhään. Ehkä tässä syy aikaiselle dvd:lle?

   Poista
  2. Sama täällä. Odotan sopivan rauhallista hetkeä, jotta voin varmasti nauttia leffasta täysin rinnoin. Siskoni kehui sitä hyväksi (ennen kirjan lukemista).

   Poista
 2. Näkökulma oli todellakin erilainen ja ajatuksia herättävä tässsä kirjassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, se oli raikastavaa, mutta loppua kohden kaipasin kuitenkin sitä perinteisempää natsisaksan karmeutta, lähinnä tuomaan hiukan särmää tarinaan. Olenkohan koskaan tyytyväinen mihinkään ratkaisuun... X)

   Poista
 3. Minusta kuolema oli kirjassa parasta. Kauhea lause tuo edellinen, mutta siis hahmona. Ja totta, uutta näkökulmaa tämä toi, vaikka ei ihan maailmoita järisyttänytkään. Pidin vähän turhan sievistelevänä. Toisaalta, lapsen näkökulmasta, se viattomuus juuri, mistä mainitsit.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, minustakin vähän turhan sievistelevää!

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kirjailijat

Agatha Christie (1) Alex Capus (1) Alexandre Dumas (1) Ali Shaw (1) Alice Hoffman (1) Ally Condie (1) Alyson Richman (1) Amor Towles (1) Andrzej Sapkowski (1) Angie Sage (1) Anna Godbersen (4) Anne Rice (1) Audrey Niffenegger (1) Becca Fitzpatrick (1) Brenna Yovanoff (1) Carita Forsgren (1) Carolly Erickson (1) Cassandra Clare (1) Cecelia Ahern (1) Celia Rees (2) Charlaine Harris (9) Charles Dickens (1) Charles Frazier (1) Deborah Harkness (1) Deborah Smith (1) Diana Wynne Jones (3) Eileen Goudge (1) Eleanor Herman (1) Erin Morgenstern (1) Eva Illoinen (1) Evelyn Waugh (1) F.H. Burnett (2) Gaby Von Schönthan (1) Gaston Leroux (1) Gayle Forman (1) Gregory Maguire (1) Harper Lee (1) Herman Lindqvist (1) Ian McEwan (2) Ildefonso Falcones (1) Isabel Abedi (1) J.K. Rowling (2) Jamie Ford (1) Jane Johnson (1) Jean M. Untinen-Auel (3) Jeff Lindsay (1) Jeffrey Eugenides (1) John Green (2) Joyce Carol Oates (1) Jude Deveraux (1) Juliette Benzoni (2) Karoliina Timonen (1) Kate Atkinson (1) Kate Morton (1) Kathryn Stockett (1) Kristin Cast (2) L.Frank Baum (1) L.J.Smith (3) L.M Montgomery (1) Lauren Oliver (1) Lewis Carroll (1) Libba Bray (1) Lisa Genova (1) Lisa See (1) Louisa M. Alcott (1) Madeleine Brent (3) Maggie Shayne (1) Maggie Stiefvater (3) Mari Strachan (1) Marie Phillips (1) Markus Zusak (1) Mary Norton (1) Mathias Malzieu (1) Mia Vänskä (1) Michael Scott (1) Michele Hauf (1) Minna Canth (1) Muriel Barbery (1) Nathaniel Hawthorne (1) P.C Cast (2) Patricia C. Wrede (1) Philippa Gregory (1) Pierre Pevel (1) Ransom Riggs (1) Ray Bradbury (1) Roald Dahl (3) Robert Goolrick (1) Sara Gruen (1) Sarah Waters (1) Sarah Winman (1) Sergeanne Golon (1) Sidney Sheldon (1) Stephen King (2) Stephenie Meyer (1) Susan Fletcher (1) Susan Hill (1) Suzanne Collins (3) Terry Pratchett (1) Tess Gerritsen (1) Tessa Gratton (1) Tracy Chevalier (1) Veronica Roth (1) Victor Hugo (1) Virginia Andrews (2)