15.9.2014

Emmi Itäranta - Teemestarin kirja

Teos 2012
256 sivua
E-kirja

Tämän kirjan minulle tarjosi ELISA KIRJA.

Luomoavan kauniisti kirjoitettu, Suomeen sijoittuva dystopia. Kauhukuva maailmasta, josta juomavesi on loppumassa.

Noria on teemestarien sukua, ja pian on hänen vuoronsa ottaa vastaan täysivaltaisen teemestarin arvo – ja edeltäjiensä tarkkaan varjelema salaisuus. Aikana, jona veden kätkeminen on rikoksista pahin, sotilasvallan katseet kiinnittyvät väistämättä teemestarin taloon...

Arvio:

Pidin kirjasta paljon, enkä voinut laskea sitä käsistäni. Pidin etenkin ajatuksesta, että Suomi on kerrankin tällaisen dystopian keskipisteenä. Valitettavasti suomalaiset piirteet niin ympäristöstä kuin myös kulttuurisesti oli kuitenkin karsittu pois, eikä miljööstä varsinaisesti saanut voimakasta Suomi-fiilistä. Tähänkin kuitenkin sopeuduin ja nautin Itärannan luomasta ympäristöstä niin kauan kuin sitä riitti.

"Liikaa vettä on virrannut sen jälkeen, kun viimeksi kävitte luonamme." s.27

Kirjan dystopinen maailma on jopa pelottavan paikkansapitävä. Juomaveden loppumisesta on jo nyt puhuttu paljon mediassa, eikä tosiasiaa että elämme yli tarpeitemme voi enää juurikaan sivuuttaa. Osittain suomalaisena jonka veri vetää kesäisin mökille saunomaan ja pulahtelemaan omaan mökkirantaan, tuhansien järvien maan kuivuminen on suoranainen kauhukuva. Teemestarin kirja saa jälleen arvostamaan puhdasta vettä ja joinkin kirjan päätteeksi autuaasti lasin kylmää hanavettä, se upea mahdollisuus kun meillä täällä Suomessa on.

Pettymyksiä ja häiriöitä

Petyin hiukan siihen kuinka kirja sisälsi tosiaan enemmän viitteitä aasialaisuuteen, kuin suomalaisuuteen. Toki koko kirjan maailma on täysin toisenlainen kuin tämä nykyisin tuntemamme, mutta teehuoneet, akupunktio ja mahjongin pelailu, kuin myös kirjassa esiintyvät nimet (Qianin aika, Xinjing, Noria, Taro...) muistuttivat liikaa nykyistä aasiaa, dystopisen pohjois-suomen sijaan. Minua häiritsi myös se, kuinka kevyesti vettä kulutettiin kirjassa. Jos juoma- ja sadevesi ovat niin tiukilla, kuinka ihmeessä puutarhoja pidetään niin rehevässä kunnossa?! Entä miksi maailma on jäänyt teknologiassa niin paljon jälkeen? Aluksi ajattelin ettei kirjan maailmassa enää sada vettä lainkaan, mutta kun kirjaan kuitenkin mahtui pari normaalin oloista vesisadetta, ihmettelin miksi ihmiset eivät ole keksineet tehokkaampia sadevesien keräysastioita??? Jos vedestä olisi niin hurjasti pulaa, en menisi vesisateella seisomaan kieli ulkona, vaan iskisin mahdollisimman monta ämpäriä, pressua..mitä tahansa, saadakseni kerättyä arvokkaat vesipisarat talteen.

Lyhyt ja liiankin ytimekäs

Juoni piti minua aluksi väkevästi otteesaan ja tarkkailin huolestuneesti kirjan sivumääriä (vaikka e-kirjana tämän luinkin). Kuten pelkäsin, kirjan loppu ei vastannut lainkaan alun mukaansavetävyyttä. Koko lyhkäisen kirjan ajan tapahtumat pyörivät Norian pienessä kotikylässä ja juuri kun kaiken taistelun elämisen eteen pitäisi alkaa, tuleekin loppu vastaan. Aivan liian nopeasti ja aivan liian kömpelösti romahduttaen koko loistavasti luodun alun ja jättäen tylsän jälkifiiliksen. 

Tuomio:

Kirjalla olisi potentiaalia loistavaksi trilogiaksi ulkomaisten dystopioiden rinnalle ja ehkäpä Emmi Itäranta vielä kirjoittaakin kirjalle jatkoa, sillä tämä loistavasti alkanut ja mielenkiintoisesti kehitelty teos olisi ansainnut taidokkaamman päätöksen. Tuntui hiukan siltä kuin loppu olisi  vain pikaisesti kurottu jonkinlaiseen päätökseen. Lopun luomasta pettymyksestä huolimatta olin aluksi kirjasta todella lumoutunut, mutta mitä enemmän minulla on ollut aikaa sitä sulatella, sitä vähemmän olen siitä vaikuttunut. Hyvä kirja, mutta jotenkin keskeneräisen oloinen.

❦❦❦

Minulla on mahdollisuus tarjota Elisa kirjan kautta lukijoilleni ilmaiseksi Shimo Suntilan Sata kummaa kertomusta -ekirja.  Kyseessä on kokoelma raapaleita, jotka ovat siis 100 sanan pituisia scifi-henkisiä pikkutarinoita (eng. "drapple").

Kirjan voi ladata itsellensä Elisa kirjasta koodilla: KUMMAAETU
Koodi on voimassa vain 12.10 saakka.

10 kommenttia:

 1. Ihanaa, että luit tämän! Muistan niin eläväisesti kuinka rakastuin Itärannan kauniiseen kieleen, joka tuntui soljuvan eteenpäin vienon puron tavoin. Ihastuin Teemestarin kirjaan täysin, vaikka täytyy myöntää että loppu vaikutti hiukan nopeasti kasaan kurotulta.
  Se miten itse käsitin tuon Itärannan kuvauksen Aasian vaikutteiden voimakkuuden Suomen alueella, oli enemmänkin viittaus Aasian kasvavaan mahtiin maailmassa, joka on ajan saaton ja globalisaation seurauksena pyyhkinyt Suomen perinteitä unholaan, eli näin ollen osana teoksen dystopiaa =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minustakin teksti oli tosiaan kauniin soljuvaa. Kirjaan oli helppo sukeltaa ja nauttia menosta! :D En ajatellutkaan tuota Aasian valta-näkökulmaa. Selittää nuo viittaukset. Silti vähän harmittelen, ettei pientä suomalaisperinnettä ilmentynyt oikein missään muodossa...

   Poista
 2. Oh minä pidin tästä ihan huuuurjasti! Ja minusta - mikäli nyt oikein muistan - loppukin jäi mukavasti kutkuttamaan mieltä. En ehkä edes halua tietää mitä tapahtui sitten ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. *** HUOM. SPOILEREITA ***

   Minä pidän kyllä kanssa kutkuttavista lopuista, enkä tähänkään tosiaan kaivannut "happy endiä". Minusta lopputulos oli positiivisen yllättävä, mutta jotenkin kauhean epälooginen. Miksi esim. Norian ja tämän talon vartioimiseen käytettiin niin paljon resursseja, jos Norialla ei ollut vaihtoehtoja ja vain yksi etukäteen päätetty lopputulos? Noriasta puuttui myös taistelunhalu kokonaan, mikä oli ristiriidassa aluksi muodostamaani mielikuvaan Noriasta. Sanja puolestaan vaikutti epäluotettavalta alusta alkaen, enkä päässyt irti tunteesta, että hän päätti ottaa tietoisesti Norian elämän itsellensä. Sitä suuremmalla syyllä minua siis kismitti nuoren ja hyväkuntoisen Norian luovuttaminen ja hukkaan heitetty elämä.

   Tämä olisi muuten varmaankin loistava lukupiiri-kirja, koska ainakin minun kohdallani tämä tuotti paljon kysymyksiä ja pohtimisia. :D

   Poista
 3. Minä pidin tästä niin paljon, että väännän teoksesta gradua. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uskon, että tästä saa hienon gradun aikaseksi! Monisävyinen kirja, joka herättää paljon ajatuksia! :)

   Poista
 4. Teemestarin kirja kuulostaa kyllä niin mielenkiintoiselta, että mun pitää kyllä lukea se. Aihepiiri tuntuu tosi houkuttelevalta ja niin kuin sanoit, kiva että Suomi on joskus dystopiamaailman tapahtumapaikkana.

  Kiitos muuten tuosta e-kirjasta, tykkään raapaleista kovin ja niitä olen joskus itsekin rustaillut :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun nappasit tuon Suntilan e-kirjan. Hauskoja pikkutarinoita! Lue ihmeessä tämä Teemestarin kirja, olin itse todella positiivisesti yllättynyt, kuinka koukuttava se oli, vaikken lopusta oikein pitänytkään!

   Poista
 5. Minuakin häiritsi se, kuinka vettä loppujen lopuksi käytettiin hyvin huolimattomasti. Esim. käydään suihkussa. Muuten kyllä pidin kirjasta, vaikka loppu jäi turhan paljon kesken, minun makuuni. Jäin janoamaan lisää tietoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täysin samaa mieltä kanssasi! :D

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kirjailijat

Agatha Christie (1) Alex Capus (1) Alexandre Dumas (1) Ali Shaw (1) Alice Hoffman (1) Ally Condie (1) Alyson Richman (1) Amor Towles (1) Andrzej Sapkowski (1) Angie Sage (1) Anna Godbersen (4) Anne Rice (1) Audrey Niffenegger (1) Becca Fitzpatrick (1) Brenna Yovanoff (1) Carita Forsgren (1) Carolly Erickson (1) Cassandra Clare (1) Cecelia Ahern (1) Celia Rees (2) Charlaine Harris (9) Charles Dickens (1) Charles Frazier (1) Deborah Harkness (1) Deborah Smith (1) Diana Wynne Jones (3) Eileen Goudge (1) Eleanor Herman (1) Erin Morgenstern (1) Eva Illoinen (1) Evelyn Waugh (1) F.H. Burnett (2) Gaby Von Schönthan (1) Gaston Leroux (1) Gayle Forman (1) Gregory Maguire (1) Harper Lee (1) Herman Lindqvist (1) Ian McEwan (2) Ildefonso Falcones (1) Isabel Abedi (1) J.K. Rowling (2) Jamie Ford (1) Jane Johnson (1) Jean M. Untinen-Auel (3) Jeff Lindsay (1) Jeffrey Eugenides (1) John Green (2) Joyce Carol Oates (1) Jude Deveraux (1) Juliette Benzoni (2) Karoliina Timonen (1) Kate Atkinson (1) Kate Morton (1) Kathryn Stockett (1) Kristin Cast (2) L.Frank Baum (1) L.J.Smith (3) L.M Montgomery (1) Lauren Oliver (1) Lewis Carroll (1) Libba Bray (1) Lisa Genova (1) Lisa See (1) Louisa M. Alcott (1) Madeleine Brent (3) Maggie Shayne (1) Maggie Stiefvater (3) Mari Strachan (1) Marie Phillips (1) Markus Zusak (1) Mary Norton (1) Mathias Malzieu (1) Mia Vänskä (1) Michael Scott (1) Michele Hauf (1) Minna Canth (1) Muriel Barbery (1) Nathaniel Hawthorne (1) P.C Cast (2) Patricia C. Wrede (1) Philippa Gregory (1) Pierre Pevel (1) Ransom Riggs (1) Ray Bradbury (1) Roald Dahl (3) Robert Goolrick (1) Sara Gruen (1) Sarah Waters (1) Sarah Winman (1) Sergeanne Golon (1) Sidney Sheldon (1) Stephen King (2) Stephenie Meyer (1) Susan Fletcher (1) Susan Hill (1) Suzanne Collins (3) Terry Pratchett (1) Tess Gerritsen (1) Tessa Gratton (1) Tracy Chevalier (1) Veronica Roth (1) Victor Hugo (1) Virginia Andrews (2)