30.10.2014

John Updike - Noidat

Kirja lainattu kirjastosta.
The Witches of Eastwick, 1984
Wsoy 1987, 335 sivua.
Suom. Eva Siikarla

Eastwickissa kolme noidiksi epäiltyä naista: Alexandra, Sukie ja Jane, viettävät rentoa elämää hörppien giniä ja juoruillen keskenään kaupungin asukkaista sekä toistensa rakastajista.

Naisten luonnonenergia saa uutta tuulta purjeisiin kun pikkukaupungin syrjäiseen kartanoon muuttaa mystinen mies, Darryl Van Horne. Röyhkeä ja suorapuheinen mies valloittaa sanoinkuvaamattomalla karismallaan naiset yksitellen, eikä mene kauankaan kun konflikteja syntyy niin naisten ystävyyden, kuin myös kaupungin asukkaiden välille.

Arvio:

Kirjan turmioksi kävi suurimmalta osin se, että koitin koko ajan hakea yhtäläisyyksiä kirjan perusteella tehtyyn suosikkileffaani. Kirja poikkeaa kuitenkin lähes täysin Nicholsonin tähdittämästä elokuvasta, eikä harmikseni kirjasta löytynyt juuri yhtään suosikkikohtaustani. Voi pettymysten pettymys!

"Darrylin ruumis on niin kylmä ja nihkeä karvojen alla. Ihan kuin avaisi jääkaapin jossa on jotain mätänevää." s.264

Eastwickin noitakolmikko ei vastannut lainkaan odotuksiani. He olivat omahyväisen vastenmielisiä ja vaikeasti lähestyttäviä, eivät lainkaan yhtä sympaattisia ja viattoman oloisia naisia kuin elokuvassa. Darryl Van Horne, tuo karvainen ja paholaismainen mies, vastasi ulkomuodoltaan mielikuviani, mutta ei lopulta ollut läheskään niin pimeä ja paholaismainen olento kuin odotin ja toivoin, vaikkakin hänellä oli kummallisen voimakas ote noitakolmikkoonsa.

">>Kiitos kultaseni, minä tarkoitin maitoa.>> Mutta pilanpäiten Sukie lausi kiireesti itsekseen valkoisen loitsun sator arepo tenet opera rotas, ja maito valui paksuna ja keltaisena, kermana." s.192

Magiaa kirjassa oli maagisen realismin puitteissa melko reilusti, mikä miellytti minua. Kirjassa viitattiin myös paljon historiallisiin uskomuksiin, kuten noitien irstauteen, alastomuuteen ja paholaisen takapuolen pussaamiseen, mikä teki tunnelmasta autentisemman oloista. Noituus itsessään oli  pääosin maanläheistä, mutta välillä kummallista sekoitusta manaamista, loihtimista ja voodoota.

Humoristista ironiaa

Kirja ei pettymyksestäni huolimatta suinkaan ole varsinaisesti huono, vaan asenteeni sitä kohtaan on täysin väärä. Updike kirjoittaa naisista erittäin ironisesti ja pohdin edelleen, että oliko räikeimmät väittämät puhdasta huumoria vai feministien piikittelyä. Itse en ottanut loukkauksena väittämiä että esim. kaikista eronneista naisista tulee noitia, mutta jäin pohtimaan miksi kummassa kirjan kolmekymppisiä, energisiä ja seksuaalisesti villejä naisia kuvaillaan kirjassa niin mahdottoman epämiellyttävästi. Vanhin kirjan noitatriosta on Alexandra ja ymmärtääkseni hänkin on vasta 38 vuotias. Silti Updiken mukaan kirjan naiset ovat löysänahkaisia, suonikohjuisia ja jo harmaantuneita eukkoja. Liekö tarkoitus täten luoda lukijalle kuva varsinaisista noita-akoista syylineen ja kaikki?!

Tuomio:

En oikein viihtynyt kirjan parissa. Se ei ollut läheskään niin viihteellinen kuin elokuva, enkä pitänyt yhdestäkään kirjan henkilöhahmosta. Updike kirjoittaa kuitenkin värikkäästi ja juoni oli monipuolinen. Kirjan naiskuva on outo ja hiukan ironinen ja siitä saisi varmasti vaikka minkälaista analyysiä aikaiseksi. Updiken kirjoitustaidoista huolimatta annan kirjalle kuitenkin vain kaksi tähteä, koska päällisin puolin tylsistyin kirjan parissa ja täällä blogissani minulla on tapana arvioida lukemani kirjat puhtaasti lukukokemukseni mukaan. Teoriassa kirja kuitenkin ansaitsisi ainakin yhden tähden lisää.

❦❦

Elokuvatraileri:

Halloween-lukuhaaste: Noitia

"Noina viattomuuden aikoina jolloin noidat vasta vaimouden vaatteista vapautuneina riensivät alastomina ja kikatellen kuunsirpin alle keräämään yrttejä niiden harvinaisista ja aroista, tähtien valaisemista piiloista..." s238


5 kommenttia:

 1. Minäkin pidin tästä elokuvasta ja päädyin siksi kirjan pariin. Aika samoissa tunnelmissa oltiin molemmat. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, piti vielä tämän kirjan perää katsoa se leffa... huikeasti parempi! :D

   Poista
 2. Tämä on minulta vielä lukematta niin kuin pari muutakin John Updiken kirjaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä oli ainoa Updiken kirja minun lukulistallani. Muut eivät ainakaan toistaiseksi innosta.. :/ Tämä ei ollut niin viihteellinen kuin olisin toivonut.

   Poista
 3. Anonyymi6.2.17

  Itse satuin näkemään tuon elokuvan sopivasti herkässä iässä ja se tuntui samaan aikaan kiehtovan nostalgiselta vilkaisulta 80-luvun lopulle ja järkyttävältä. Luin kirjan vasta 8 vuotta myöhemmin ja pidin siitä kovasti. Mielestäni oli hyvin jännittävää, kun kirja poikkesi niin paljon elokuvasta, mutta silti itse juonen rakenne oli kuitenkin melko lailla sama ja tällä tavalla kirjaa lukiessa riitti virkistäviä yllätyksiä. Olisi jännä jos joku tekisi vielä enemmän kirjan juoneen perustuvan filmin, vähän niin kuin Bram Stokerin Dracula-filmi, joka noudatti yllättävän paljon esikuvansa juonta. Vuonna 2009 tuli Noidat-kirjaan perustuva tv-sarja, mutta se ei saavuttanut menestystä. Kirjaan perustuen on tehty myös musikaaleja, joita voi katsoa Youtubesta.

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kirjailijat

Agatha Christie (1) Alex Capus (1) Alexandre Dumas (1) Ali Shaw (1) Alice Hoffman (1) Ally Condie (1) Alyson Richman (1) Amor Towles (1) Andrzej Sapkowski (1) Angie Sage (1) Anna Godbersen (4) Anne Rice (1) Audrey Niffenegger (1) Becca Fitzpatrick (1) Brenna Yovanoff (1) Carita Forsgren (1) Carolly Erickson (1) Cassandra Clare (1) Cecelia Ahern (1) Celia Rees (2) Charlaine Harris (9) Charles Dickens (1) Charles Frazier (1) Deborah Harkness (1) Deborah Smith (1) Diana Wynne Jones (3) Eileen Goudge (1) Eleanor Herman (1) Erin Morgenstern (1) Eva Illoinen (1) Evelyn Waugh (1) F.H. Burnett (2) Gaby Von Schönthan (1) Gaston Leroux (1) Gayle Forman (1) Gregory Maguire (1) Harper Lee (1) Herman Lindqvist (1) Ian McEwan (2) Ildefonso Falcones (1) Isabel Abedi (1) J.K. Rowling (2) Jamie Ford (1) Jane Johnson (1) Jean M. Untinen-Auel (3) Jeff Lindsay (1) Jeffrey Eugenides (1) John Green (2) Joyce Carol Oates (1) Jude Deveraux (1) Juliette Benzoni (2) Karoliina Timonen (1) Kate Atkinson (1) Kate Morton (1) Kathryn Stockett (1) Kristin Cast (2) L.Frank Baum (1) L.J.Smith (3) L.M Montgomery (1) Lauren Oliver (1) Lewis Carroll (1) Libba Bray (1) Lisa Genova (1) Lisa See (1) Louisa M. Alcott (1) Madeleine Brent (3) Maggie Shayne (1) Maggie Stiefvater (3) Mari Strachan (1) Marie Phillips (1) Markus Zusak (1) Mary Norton (1) Mathias Malzieu (1) Mia Vänskä (1) Michael Scott (1) Michele Hauf (1) Minna Canth (1) Muriel Barbery (1) Nathaniel Hawthorne (1) P.C Cast (2) Patricia C. Wrede (1) Philippa Gregory (1) Pierre Pevel (1) Ransom Riggs (1) Ray Bradbury (1) Roald Dahl (3) Robert Goolrick (1) Sara Gruen (1) Sarah Waters (1) Sarah Winman (1) Sergeanne Golon (1) Sidney Sheldon (1) Stephen King (2) Stephenie Meyer (1) Susan Fletcher (1) Susan Hill (1) Suzanne Collins (3) Terry Pratchett (1) Tess Gerritsen (1) Tessa Gratton (1) Tracy Chevalier (1) Veronica Roth (1) Victor Hugo (1) Virginia Andrews (2)