17.10.2014

Kirjavihkoni ja lukulistaus!

Lukulampun ja Book Riotin innostamana päätin minäkin tehdä pienen postauksen kirjavihkoista. Itse pidän todella paljon käsin kirjoittamisesta, ja monen blogitekstinkin olen ensisijaisesti luonnostellut ensin lukupäiväkirjaani.

Monesti saan kirjan luettua loppuun illalla, sängyn pehmoisessa lämmössä, joten tyynyn alta on kiva kaivaa lukupäiväkirjani, johon voin kirjoittaa ensisijaiset tunnelmat kirjasta ilman huolta kirjoitusvirheista tai sanamuodoista. Mieheni ei toki ihan rakasta sitä että sängynpäädystä löytyy aina kyniä, vihkoja, luettuja kirjoja, paperilappuja ynnä muuta kirjahullun krääsää, mutta mitäs minä harrastukselleni voin.


Lukupäiväkirjan lisäksi minulla on kirjavihko, johon kirjaan ideoita blogiin (haasteita yms.), päivitän TBR-listaani ja merkkailen kaikkea muuta mieleen tulevaa kirjalöpinää. Lukulampun jutusta inspiroituneena haluaisin kirjata käsin itseni iloksi myös luetut kirjat-listaa, mutta toistaiseksi jätän sen vain ajatustasolle, sillä vaikka ostelen jatkuvasti ihania notebookkeja täytettäviksi, näitä kirjasia on tällä hetkellä ihan tarpeeksi tuossa pöydällä pinossa (ja sängyssä).


Tällä hetkellä käytän aktiivisesti netissä toimivaa Goodreadsia kirjojen tähdittämiseen ja tilastollisempaan kategorioimiseen, mutta käsin tehtyä lukutilastoa tulisi ehkä ihasteltua konkreettisemmin kuin noita virtuaalisia kirjahyllyjä. Luettujen kirjojen listaa tulisi ihasteltua samaan malliin kuin sarjamurhaajat, jotka keräävät muistoja uhreistaan nauttiakseen kokemuksesta myöhemmin uudestaan. (Tämän kuukauden Halloween-teema näyttäisi jo vähän sekoittavan päätäni, ei ihan tervejärkisin viittaus...).

Jään pohtimaan tuota luettujen kirjojen listausta  johonkin upeaan kirjaseen...

18 kommenttia:

 1. Ihana kirjavihko! Minullakin on vihko (perus tylsä ja tavallinen) mutta sen käyttäminen on jäänyt. Tein aina ennen luonnostelun vihkoon ja vasta sitten kirjoitin puhtaaksi blogiin. Nyt viime aikoina olen kirjoittanut suoraan blogiin. Täytyisi kyllä kaivaa vihko uudestaan esiin, sillä usein minäkin saan kirjan loppuun illalla ja yön aikana ajatukset tuppaavat vähän katoamaan. Heti kun kirjoittaisi ylös niin ei unohtuisi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Monesti kun olen kirjan lukenut ja ryhtynyt sitten heti nukkumaan, huomaan kirjoittavani arvostelua mieleni sisällä. Kun sitten seuraavana päivänä (tai monesti paljon myöhemmin) istahdan koneelle, pääni onkin aivan tyhjä. Siksi olen ottanut tavaksi kirjoittaa heti edes muutamalla sanalla kirjasta jotain johonkin. :D

   Poista
 2. "...mitäs minä harrastukselleni voin" - mainio! Kukapa meistä voisi. Minä olen surkea kirjoittamaan käsin, vaikka vihkoista ja kauniista muistikirjoista viehätynkin ja joskus myös niitä keräilin. En saa edes itse merkinnöistäni selvää. Mutta käsin kirjoitettuna asia pysyy mielessä ihan eri tavalla kuin näppiksellä näpyteltynä, siksi teen usein esim. tapahtumissa muistiinpanoja, vaikken niitä luekaan myöhemmin. Nolo tunnustus: lähetän myös itselleni tekstareita, joissa on muistiinpanoja, kun käsinkirjoitus tuntuu niin hankalalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ahh muistikirja oli se sana mitä tähän tähän teksiin hain!! :D Aika hyvä tuo tekstareiden lähetys itselle! Minullakin pysyy asiat huomattavasti paremmin päässä käsin kirjoitettuna. Opiskellessa kirjoitin jokaisesta luettavasta oppikirjasta omat muistiinpanot käsin johonkin vihkoon, jotta asiat juurtuisivat.

   Poista
 3. Onpas tosi siisti kirjavihko! Mulla on kauhean suttuinen, jonne raapustelen nopeasti asioita sillä kynällä mikä ekana käteen sattuu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No minulla on kyllä näiden lisäksi niita paperilappusia, johon suttaan nopeasti tarvittavat asiat. Niitä vilkuillen kirjoitan sitten puhtaaksi nätimpiin kirjasiin...

   Poista
 4. Onpa mainiot vihot! Pidin lapsena jonkinlaista listausta luetuista kirjoista nalle puh -vihkoon, mutta ne sivut piti heittää roskiin yläasteen kynnyksellä, kun tajusin lukeminen ettei ollutkaan muiden mielestä coolia >: (

  Goodreads ja blogi on viime vuosina riittänyt minulle, mutta nyt alkoi oma kirjavihko himottamaan :p

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jokin tuossa käsinkirjoittamisessa minua ainakin viehättää. Ja juuri se suorituslistojen ihasteleminen. Blogi on toki minullakin suuressa roolisaa, mutta se ei ihan aina riitä. :D

   Poista
 5. Minulla on vihko, johon kirjoitin ennen lyhyesti mielipiteeni kaikista lukemistani kirjoista, mutta nyt blogin tultua vain listaan kaikki kirjat sinne. Ihana kansi tuossa ylimmäisessä vihkossa:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Blogi on kyllä kätevä väline luettujen kirjojen seurailuun yms. Itse kirjoitin nuorena tosi paljon päiväkirjaa, ja koska nykyään puran kaiken läheisilleni, ei päiväkirjojen sivuille tule enää juuri mitään kirjoiteltua. Kait tämä kirjalistaus on osittain jonkinlaista korvausta siihen...

   Poista
 6. Voi että, miten suloinen vihko! Pitäisi kyllä itsellenikin hommata joku vihkonen, sillä kaipaan usein (hih, vaikka sinne tyynyn alle) jotain vihkosta, jonne kirjoittaa tunnelmia kirjasta (laillasi luen usein vuoteessa ennen nukahtamista) tai upeita sanavalintoja/ilmaisuja. Luetttuja kirjoja en ole harmillisesti ennen blogia listannut minnekään :/ Nyt siinä toimii vain blogi, toki luetut kirjat voisi listata muuallekin... Minulla on tbr-listat ja muut lukuvinkit listattuna paperille, johon niittaan lisää sivuja listan kasvaessa :-D

  Innoittamasi taidan kyllä viimein hommata jonkun nätin vihon!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, nuo ilmaisut ym. on saatava monesti nopeasti kirjattua johonkin. Vihko tyynyn alle vaan! :D

   Poista
 7. Ihania vihkoja! Minä kirjoitan nykyään todella vähän käsin, enkä ole vanhoja vihkojani säästänyt. Harmittaa.
  Tuo sarjamurhaajavertaus nauratti hävyttömän paljon. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No hyvä, en ole siis ainoa vinksahtanut :D ... Lokakuussa saa olla vähän outo.

   Poista
 8. Minä taas olen kirjannut kaikki lukemani kirjat vihkoihin ylös jostain 10-vuotiaasta asti. Tunnen suurta häpeää kun luen ala-aste ikäisenä raapustamia arvosteluja, joissa lukee sika magee ja tosi crazy. :'D Mutta on kyllä kiva selailla vihkoja ja muistella lukemiaan kirjoja. Ennen pidin blogia varten vihkoa aina lähellä, jotta sai raapustaa ajatuksia ylös heti tuoreeltaan, mutta kun esikoinen alkoi tuhrimaan helpoissa paikoissa lojuvaa vihkoa, homma vähän unohtui, kun vihkoa piti säilyttää ylhäällä eikä ollut koskaan käsillä. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiedätkös, minä kirjoitin nuorena kirjojen etusivulle (!) mielipiteeni (vain omistamiini kirjoihin tietenkin). Voi miten hävettää lukea juuri noita "sika magee"-kommentteja näin aikuisena. Toisaalta ovathan ne aika herttaisiakin muistoja! :D

   Poista
 9. Olipa kiva päästä kurkistamaan kirjavihkoasi!

  Minua harmittaa kun siirryin jossain vaiheessa kirjaamaan lukemani kirjat vihkon sijasta exceliin. Tiedosto rikkoutui ja sinne meni lukutilastoni :( Nykyään kirjoitan tiedot wordin lisäksi vihkoon, johon merkitsen kirjan perustiedot, lukupäivämäärän, kirjan alkuperän, lyhyen kuvauksen, aloitus- ja lopetuslauseen sekä tärkeimmän sitaatin. Lukemisvaiheen muistiinpanot teen yleensä johonkin paperille tai sitten sellaiseen suttumuistikirjaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ei! Tuo tiedostojen katoaminen on kyllä pirullisinta!! Minulla menee hermot excelin kanssa kun en sitä osaa ihan kunnolla käyttää. Pitäisi varmaan käydä jokin peruskurssi, sillä töissäkin sen tarpeellisuuteen törmää aina välillä.

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kirjailijat

Agatha Christie (1) Alex Capus (1) Alexandre Dumas (1) Ali Shaw (1) Alice Hoffman (1) Ally Condie (1) Alyson Richman (1) Amor Towles (1) Andrzej Sapkowski (1) Angie Sage (1) Anna Godbersen (4) Anne Rice (1) Audrey Niffenegger (1) Becca Fitzpatrick (1) Brenna Yovanoff (1) Carita Forsgren (1) Carolly Erickson (1) Cassandra Clare (1) Cecelia Ahern (1) Celia Rees (2) Charlaine Harris (9) Charles Dickens (1) Charles Frazier (1) Deborah Harkness (1) Deborah Smith (1) Diana Wynne Jones (3) Eileen Goudge (1) Eleanor Herman (1) Erin Morgenstern (1) Eva Illoinen (1) Evelyn Waugh (1) F.H. Burnett (2) Gaby Von Schönthan (1) Gaston Leroux (1) Gayle Forman (1) Gregory Maguire (1) Harper Lee (1) Herman Lindqvist (1) Ian McEwan (2) Ildefonso Falcones (1) Isabel Abedi (1) J.K. Rowling (2) Jamie Ford (1) Jane Johnson (1) Jean M. Untinen-Auel (3) Jeff Lindsay (1) Jeffrey Eugenides (1) John Green (2) Joyce Carol Oates (1) Jude Deveraux (1) Juliette Benzoni (2) Karoliina Timonen (1) Kate Atkinson (1) Kate Morton (1) Kathryn Stockett (1) Kristin Cast (2) L.Frank Baum (1) L.J.Smith (3) L.M Montgomery (1) Lauren Oliver (1) Lewis Carroll (1) Libba Bray (1) Lisa Genova (1) Lisa See (1) Louisa M. Alcott (1) Madeleine Brent (3) Maggie Shayne (1) Maggie Stiefvater (3) Mari Strachan (1) Marie Phillips (1) Markus Zusak (1) Mary Norton (1) Mathias Malzieu (1) Mia Vänskä (1) Michael Scott (1) Michele Hauf (1) Minna Canth (1) Muriel Barbery (1) Nathaniel Hawthorne (1) P.C Cast (2) Patricia C. Wrede (1) Philippa Gregory (1) Pierre Pevel (1) Ransom Riggs (1) Ray Bradbury (1) Roald Dahl (3) Robert Goolrick (1) Sara Gruen (1) Sarah Waters (1) Sarah Winman (1) Sergeanne Golon (1) Sidney Sheldon (1) Stephen King (2) Stephenie Meyer (1) Susan Fletcher (1) Susan Hill (1) Suzanne Collins (3) Terry Pratchett (1) Tess Gerritsen (1) Tessa Gratton (1) Tracy Chevalier (1) Veronica Roth (1) Victor Hugo (1) Virginia Andrews (2)