8.11.2014

Nora Roberts - Varjojen ratsu (O'Dwyerin serkut 1#)

Dark Witch, 2013
Gummerus 2014
Suom. Päivi Pouttu-Delière
ARVOSTELUKAPPALE

Satoja vuosia sitten hämärän noita Sorcha taisteli pahuutta vastaan turvatakseen jälkikasvunsa elämän. Pahuuden velho Cabhan hävisi ensimmäisen erän, mutta on vannonut saavansa Sorchan vaikuttavat noitavoimat itselleen.

Kun Iona Sheehan muuttaa Irlantiin etsien vastauksia elämäänsä ja O'Dwyerin kolme, muinaisen esiäitinsä Sorchan voimien perinyttä serkkua ovat yhdessä, Cabhan on jälleen kerran valmis nousemaan surkeudestaan ja taistelemaan kostonsa ja havittelemiensa voimien eteen.

Arvio:

Vaikken varsinaisesti Robertsin romanttispainoitteisesta tuotannosta pidä, luin nuorena hänen fantasiatrilogian Kuuden piirin (Morriganin risti, Jumalten tanssi, Hiljaisuuden laakso), josta pidin todella paljon. Kun nyt sitten juuri suomennettiin lisää Robertsin fantasiaa, halusin heti päästä sitä lukemaan, enkä pannut ollenkaan pahakseni että kirja käsittelee myös hevosia (olenhan entinen heppatyttö).

Pöhköä kioskiromantiikkaa

Kirja alkaakin aivan loistavasti hämärän noidan kamppailusta pahuutta vastaan 1200-luvulla. Henkilöt ovat mielenkiintoisia ja juoni hektinen. Hyvän ja pahan taistelua, magiaa ja noituutta. Loistavat puitteet! Mutta sitten kerronta siirtyy nykyaikaan, noidan jälkeläisiin, joiden harteilla lepää menneisyyden vastuut. Kaikki romahtaa. Henkilöhahmot ovat tylsiä ja tiettyyn muottiin aseteltavia. Pöhkö kioskiromantiikka puskee esiin, eikä juonenkulku voisi olla heppoisempaa.

"-Sinä puhut aivan liikaa. Niin sanoessaan Boyle nykäisi Ionaa puoleensa. Ällistyneenä Iona suorastaan törmäsi Boyleen ja onnistui vain älähtämään ennen kuin Boyle kohotti hänen leukansa ylös ja alkoi ahmia hänen huuliaan kuin nälkää nähnyt mies. 

Suudelma oli raju ja kova eikä jättänyt Ionalle muuta mahdollisuutta kuin taipua. Sen kiihkon räjähdykset ja pamahdukset nujersivat hänet. Ne olisivat saaneet hänet hoippumaan, ellei Boyle olisi nostanut häntä ilmaan.

Ihmeissään ja avuttomana Iona kietoi käsivartensa Boylen kaulan ympäri ja ratsasti suudelman korkealla ja kuumalla aallonharjalla" s.143

Huono itsetunto ja huomionhakua

Luin sinnikkäästi kirjaa yli puolen välin ja yritin ihan tosissani saada sen loppuun, koska kyseessä on arvostelukappale. Rivi riviltä kuljin eteenpäin ja yhä vähemmän kirja antoi lukijalleen (minulle) mitään ja päädyin lopulta vain selaamaan kirjan loppuun. Päähenkilö kiusasi minua kaikkein eniten. Iona on itseään vähättelevä, naiivi nuori nainen, joka kuvauksen perusteella on kaikkea muuta kuin tavanomaisen näköinen, mutta joka pitää itseään kömpelönä ja tylsänä oikein rasittavuuteen asti. Kaikki kirjan henkilöt ovat jossain määrin hyvännäköisiä ja kerronta pursuaa korneja tilanteita ja imeliä kuvauksia.

Makeaa ja tahmaista

Mielenkiintoinen fantasia mureni murenemistaan ja vaikka taikuus pysyi kirjassa vahvasti esillä, pääpaino oli valitettavan huonossa ja siirappisessa romantiikassa. Naiset ovat heikkoluonteisia ja kaipaavat jatkuvaa itsetunnon pönkitystä ja miehet puolestaan raamikkaita urhoja, joiden kovan ulkokuoren alla piilee kuitenkin se perinteikäs herkkä puoli. Kirja on siis täynnä romantiikalle tyypillisiä persoonia ja mielenkiinnottomia, ennalta-arvattavia juonenkäänteitä. Ja vaikka serkuksia uhkaa mitä kammottavin pahuuden ilmentymä, on romanttisten tunteiden vatvominen kirjan henkilöhahmoista huomattavasti tärkeämäpää touhua.

"Boyle McGarth, hän ajatteli. Kova, jörö ja tempperamenttien. Ja pehmeä kuin vaahtokarkki" s.161

Tuomio:

Aivan kaamean huono kirja. Tämän perusteella en kyllä koske enää tikullakaan Robertsin tuotantoon (paitsi ehkä Morriganin ristiin ja sen jatko-osiin, jotka totesin aikoinaan oikein hyviksi). Olen kovasti miettinyt, kuinka yksi kirjailija voi kirjoittaa näin hurjaan tahtiin kirjoja ja julkaista vieläpä monessa eri kategoriassa (romantiikka, dekkari, fantasia). Minun piti ihan googlata onko Roberts tosiaan vain yksi kirjailija vai onko teosten takana oikein järjestö, jonka tavoitteena on julkaista massatuotannolla kevyttä kirjallisuutta myyntihyllyjen täytteeksi. Tässä vaiheessa tulee väkisinkin mieleen, että määrä ei tosiaan korvaa laatua.

0 -en suosittele
Kirja Gummeruksen sivuilla.

5 kommenttia:

 1. Minullakin ollut ajatukset samassa suunassa, kun lähdin miettimään tuota kirjailijan tuottamaa kirjamäärää. Tuli kyllä mieleen, että joku paljon Robertsia nuorempi on tarinan kirjoittanut :O Minäkään en pitänyt tarinaa minänään. Harlekiinimaista "aivot narikalle" kirjallisuutta "parhaimillaan" :D

  PS. Enää en ole kirjakulkuri. Käytän omaa nimeäni. Päätin olla niinkin rohkea, että muutin blogiosoitteenikin : http://storyguzzler.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, voisi luulla että tosiaan joku huomattavasti nuorempi ja rakkauden saralla vielä kokemattomampi olisi tämän kirjoittanut. Niin imelä ja peruskauraa se oli! Hienoa että päätit esiintyä omalla nimelläsi! Omalla nimella esiintyminen tuo aina omanlaisensa arvoa! :)

   Poista
 2. Voivoi, näihin tapauksiin ei oikein voi suhtautua muuten kuin huumorilla :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No näin on. Olin oikeasti todella innoissani tästä kirjasta, mutta tästä lähin minulla on kyllä pysyvät ennakkoluulot Nora Robertsin tuotannosta!

   Poista
 3. Olen täysin sinun takanasi tässä, tosin annoin säälistä 1,5 tähteä. Kököin kirja tänä vuonna, ellei jopa koskaan. Ja olen tosiaan kökömpää Robertsia pari muutakin teosta lukenut. Viimein sain näpyteltyä tästä arvioni, joka myös Risingshadow-sivustolle ilmestynee lähiaikona. On muuten todella vaikeaa kirjoittaa huonosta kirjasta. Siis toki sanottavaa on, mutta kuinka muotoilla asiansa. Onneksi oli helppoa perustella huono lukukokemuksensa.

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kirjailijat

Agatha Christie (1) Alex Capus (1) Alexandre Dumas (1) Ali Shaw (1) Alice Hoffman (1) Ally Condie (1) Alyson Richman (1) Amor Towles (1) Andrzej Sapkowski (1) Angie Sage (1) Anna Godbersen (4) Anne Rice (1) Audrey Niffenegger (1) Becca Fitzpatrick (1) Brenna Yovanoff (1) Carita Forsgren (1) Carolly Erickson (1) Cassandra Clare (1) Cecelia Ahern (1) Celia Rees (2) Charlaine Harris (9) Charles Dickens (1) Charles Frazier (1) Deborah Harkness (1) Deborah Smith (1) Diana Wynne Jones (3) Eileen Goudge (1) Eleanor Herman (1) Erin Morgenstern (1) Eva Illoinen (1) Evelyn Waugh (1) F.H. Burnett (2) Gaby Von Schönthan (1) Gaston Leroux (1) Gayle Forman (1) Gregory Maguire (1) Harper Lee (1) Herman Lindqvist (1) Ian McEwan (2) Ildefonso Falcones (1) Isabel Abedi (1) J.K. Rowling (2) Jamie Ford (1) Jane Johnson (1) Jean M. Untinen-Auel (3) Jeff Lindsay (1) Jeffrey Eugenides (1) John Green (2) Joyce Carol Oates (1) Jude Deveraux (1) Juliette Benzoni (2) Karoliina Timonen (1) Kate Atkinson (1) Kate Morton (1) Kathryn Stockett (1) Kristin Cast (2) L.Frank Baum (1) L.J.Smith (3) L.M Montgomery (1) Lauren Oliver (1) Lewis Carroll (1) Libba Bray (1) Lisa Genova (1) Lisa See (1) Louisa M. Alcott (1) Madeleine Brent (3) Maggie Shayne (1) Maggie Stiefvater (3) Mari Strachan (1) Marie Phillips (1) Markus Zusak (1) Mary Norton (1) Mathias Malzieu (1) Mia Vänskä (1) Michael Scott (1) Michele Hauf (1) Minna Canth (1) Muriel Barbery (1) Nathaniel Hawthorne (1) P.C Cast (2) Patricia C. Wrede (1) Philippa Gregory (1) Pierre Pevel (1) Ransom Riggs (1) Ray Bradbury (1) Roald Dahl (3) Robert Goolrick (1) Sara Gruen (1) Sarah Waters (1) Sarah Winman (1) Sergeanne Golon (1) Sidney Sheldon (1) Stephen King (2) Stephenie Meyer (1) Susan Fletcher (1) Susan Hill (1) Suzanne Collins (3) Terry Pratchett (1) Tess Gerritsen (1) Tessa Gratton (1) Tracy Chevalier (1) Veronica Roth (1) Victor Hugo (1) Virginia Andrews (2)