21.12.2014

Melissa Marr - Ilki ihana (Wicked Lovely #1)

Kirja lainattu kirjastosta
Wicked Lovely, 2007
Wsoy 2008, 328 sivua.
Suom. Kaisa Kattelus

Aislinn on nähnyt koko elämänsä ajan keijuja ja tietää kuinka ilkikurisen pahoja ne voivat olla. Pienestä pitäen hän on harjoitellut salaisuutensa säilyttämistä ja vältellyt keijukontakteja, mutta kun kesän keijukuningas Keenan iskee silmänsä häneen, asiat muuttuvat mutkikkaiksi.

Paranormaalin romantiikan valloittaessa aikoinaan Houkutuksen myötä nuorten aikuisten kirjallisuutta, myös keijut nousivat uudenlailla esiin. En kuitenkaan koskaan sen kummemmin tutustunut keijuihin Sookie Stackhouse-sarjaa lukuunottamatta, joten tämä oli käytännössä minun ensimmäinen keijukirjani.

Arvio:

Melissa Marr kirjoittaa mielenkiintoisesti ja keijumaailma tuntui toimivalta ja kiinnostavalta rinnaikkaismaailmalta. Päähenkilö, tavallinen kuolevainen Aislinn, oli miellyttävä hahmo: ei turhan tavallinen, muttei kuitenkaan liian poikkeava (keijunäköä lukuunottamatta). Kirjan keijumaailma oli  ihastuttavan värikäs ja monipuolinen, mutta koin ettei ihan kaikkia erinäköisiä keijuja olisi tarvinut lukijalle kuvailla, pieni ydinjoukko tai yhteisten ominaisuuksien esiintuominen olisi riittänyt. 

Ansoja ja lankeamuksia

Aislinn on saanut keijunäkönsä sukuperintönä ja hänet on pienestä pitäen koulutettu välttämään keijuja ja niiden väistämätöntä pahuutta, siksi minua suututti aivan suunnattomasti kun Aislinn kuitenkin sortui päivänselvään keijuansaan mikä ei sopinut Aislinnin varovaiselle luonteelle lainkaan. Virhe oli mielestäni niin räikeä, että se murennutti tunnelmaa, joka siihen asti oli oikein hyvä. En oikein enää palautunut Aislinnin hölmöydestä, enkä osannut suhtautua kirjan loppuosaan ihan yhtä innostunein tunnelmin.

Hyviä vai pahoja

Aislinnin keijupelko tuntui useinmiten kirjassa hiukan turhauttavalta, etenkin kun kirjan keijut eivät nyt pahansisuisuutta lukuunottamatta vaikuttaneet niin pahoilta olennoilta, mitä annettiin ymmärtää. Poikkeuksena tietenkin talven kuningatar, joka oli kirjan pakollinen pahis. Hyvän ja pahan asettelu oli välillä hiukan liian perinteistä makuuni, mutta pääosin tämä keijuseikkailu oli mukavan viihdyttävä ja erilainen.

"kolme uskomattoman takkuista mustaa vuohta kiersi talon nurkan ympäri selässään Beiran kolme uskollista haaskaa. Vaikka haaskat olivat näivettyneitä olentoja – pikemminkin naisen kuoria kuin naisia – he olivat aavemmaisen väkeviä ja kykenivät raatelemaan kappaleiksi jopa vuorenpeikoista vanhimmat." s.58

Tuomio:

Keijumaailma kiinnosti minua kovasti ja viihdyin kirjan parissa oikein hyvin. Ihmissuhteet olivat mielestäni hiukan liian ennalta-arvattavia, mutta pääosin nautin kirjasta. Pidin siitä, etten osannut kunnolla arvioida kuinka Aislinnin hankala tilanne tulee päättymään, mutta suutahdin Aislinnin hölmöistä lankeamisista, jotka eivät sopineet hänen luonteelle lainkaan. Jatko-osa jäi kiinnostamaan, vaikkakin kirja on yksinäänkin juonellisesti riittävä.

❦❦❦

Wicked Lovely-sarja:

1. Ilki ihana (Wicked Lovely, 2007)
2. Sala kavala (Ink Exchange, 2008)
3. Fragile Eternity (2009)
4. Radiant Shadows (2010)
5. Darkest Mercy (2011)


Joulusana-haaste:
p.I.p.a.r.i

3 kommenttia:

 1. Vaikuttaa ihan hyvältä lukukokemukselta. Olen vilkuillut tätä joskus, mutta en ole vielä saanut aikaiseksi tarttua. Blogimaailmassa monet tuntuvat kokevan, että hyviä keijukirjoja tulee vastaan hyvin harvoin jos ollenkaan.. kinnostaisi ottaa selvää, pitääkö tämä paikkansa ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla ei tosiaan ole vertailukohtia keijukirjojen kohdalla, mutta tämä oli tosiaan minusta mielenkiintoinen ja viihdyttävä! Hain heti seuraavan osankin kirjastosta. :)

   Poista
 2. Tämä on luettavien listallani, mutta ei vain ole tullut hankittua tätä kirjastosta. Ai tätä on kirjoitettu noin monta osaa, tiesin vain kahdesta suomennetusta.

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kirjailijat

Agatha Christie (1) Alex Capus (1) Alexandre Dumas (1) Ali Shaw (1) Alice Hoffman (1) Ally Condie (1) Alyson Richman (1) Amor Towles (1) Andrzej Sapkowski (1) Angie Sage (1) Anna Godbersen (4) Anne Rice (1) Audrey Niffenegger (1) Becca Fitzpatrick (1) Brenna Yovanoff (1) Carita Forsgren (1) Carolly Erickson (1) Cassandra Clare (1) Cecelia Ahern (1) Celia Rees (2) Charlaine Harris (9) Charles Dickens (1) Charles Frazier (1) Deborah Harkness (1) Deborah Smith (1) Diana Wynne Jones (3) Eileen Goudge (1) Eleanor Herman (1) Erin Morgenstern (1) Eva Illoinen (1) Evelyn Waugh (1) F.H. Burnett (2) Gaby Von Schönthan (1) Gaston Leroux (1) Gayle Forman (1) Gregory Maguire (1) Harper Lee (1) Herman Lindqvist (1) Ian McEwan (2) Ildefonso Falcones (1) Isabel Abedi (1) J.K. Rowling (2) Jamie Ford (1) Jane Johnson (1) Jean M. Untinen-Auel (3) Jeff Lindsay (1) Jeffrey Eugenides (1) John Green (2) Joyce Carol Oates (1) Jude Deveraux (1) Juliette Benzoni (2) Karoliina Timonen (1) Kate Atkinson (1) Kate Morton (1) Kathryn Stockett (1) Kristin Cast (2) L.Frank Baum (1) L.J.Smith (3) L.M Montgomery (1) Lauren Oliver (1) Lewis Carroll (1) Libba Bray (1) Lisa Genova (1) Lisa See (1) Louisa M. Alcott (1) Madeleine Brent (3) Maggie Shayne (1) Maggie Stiefvater (3) Mari Strachan (1) Marie Phillips (1) Markus Zusak (1) Mary Norton (1) Mathias Malzieu (1) Mia Vänskä (1) Michael Scott (1) Michele Hauf (1) Minna Canth (1) Muriel Barbery (1) Nathaniel Hawthorne (1) P.C Cast (2) Patricia C. Wrede (1) Philippa Gregory (1) Pierre Pevel (1) Ransom Riggs (1) Ray Bradbury (1) Roald Dahl (3) Robert Goolrick (1) Sara Gruen (1) Sarah Waters (1) Sarah Winman (1) Sergeanne Golon (1) Sidney Sheldon (1) Stephen King (2) Stephenie Meyer (1) Susan Fletcher (1) Susan Hill (1) Suzanne Collins (3) Terry Pratchett (1) Tess Gerritsen (1) Tessa Gratton (1) Tracy Chevalier (1) Veronica Roth (1) Victor Hugo (1) Virginia Andrews (2)