3.1.2015

Salla Simukka - Punainen kuin veri (Lumikki-trilogia #1)

Lainattu e-kirjastosta

Tammi 2013
264 sivua

"Pimiöön on ripustettu kuivumaan pestyjä viidensadan euron seteleitä. Ilmassa leijuu vanhan veren haju. Lumikki Anderssonin periaatteena on olla sotkeutumatta asioihin, jotka eivät hänelle kuulu, mutta seteleiden löytäminen kiskaisee hänet keskelle kansainvälistä huumebisnesvyyhtiä."

Arvio:

Vauhdikas nuortenkirja, joka tuntui raikkaalta tuulahdukselta jatkuvien dystopioiden ja paranormaalien kirjojen sekaan!

Lumikki

Lumikki on järkevä ja vahvaluonteinen päähenkilö, jonka kylmäpäinen ongelmanratkaisutaito pelastaa hänet useasta vaaratilanteesta. Pidin Lumikista, mutta en voinut olla hämmästelemättä Lumikin pakkomiellettä erilaisiin tuoksuihin. Hänen hämmästyttävä taito tunnistaa etenkin hajuvesimerkkejä häiritsi minua todella paljon. Ihminen, joka ei itse käytä tuoksuja, tuntui tunnistavan niitä liiankin näppärästi; Lumikin on täytynyt viettää tuntikausia hajuvesiosastoilla opiskelemassa eri laatuja. Pidin kuitenkin siitä, että Lumikin syvin olemus pysyi jännittävästi pimennossa, eikä kaikkea paljastettu. Lumikin menneisyys ja sen salaisuudet jäivät kiinnostamaan.

Nuoriso

Juoni oli elokuvamainen ja sen eteneminen oli vauhdikasta. Kirjaa oli todella vaikea laskea käsistä.  Lumikki pysyi vahvana, kiinnostavana hahmona, mutta kirjan muut henkilöt eivät oikein miellyttäneet minua. Jotkut koululaiset kuvailtiin ärsyttävinä stereotypioina, eivätkä sivuhenkilöt olleet kovin mieleenpainuvia. Inhosin etenkin nuorten puhetyyliä. Vaikkakin nuorten puhe oli aidonoloista, sitä oli epämiellyttävää ja tökkivää lukea.

Tuomio: 

Salla Simukan kirjoitustyyli on nokkelaa ja kirja sai minut usein hymyilemään. Kuvailu oli värikästä ja kirjaan oli helppo sukeltaa. Mieleeni jäi etenkin upeat satujuhlat ja salaperäinen, huumerikollisuutta hallitseva "Jääkarhu". Satujuhlia ja päähenkilön nimeä lukuunottamatta kirja ei pettymyksekseni sivunnutkaan tunnettua Lumikki-satua, mutta kirja oli kuitenkin mukavan koukuttava, ja koska suurin osa paljastuksista jäi paljastumatta, seuraava osa on saatava pian käsiin!

❦❦❦

Lumikki-trilogia:

 1. Punainen kuin veri (2013)
 2. Valkea kuin lumi (2013)
 3. Musta kuin eebenpuu (2014)

4 kommenttia:

 1. Minä en lainkaan pitänyt tästä. Niinkuin sanot, monet koululaisista kuvataan ärsyttävinä stereotypioina, ja minä koin melkein kaikki kirjan hahmot sellaisina. Minua koko kirja ärsytti, mutta kai se jatko-osa on juonen puolesta pakko lukea;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lue ihmeessä toinen osa! Sain sen juuri luettua (arvio tulossa myöhmmin) ja siinä ei onneksi tämän kirjan nuorisoa ollut ollenkaan. Tarina oli kokonaan uusi, eikä varsinaisesti jatku siiitä mihin tämä edellinen jäi. Minä itse pidin tokasta paljon enemmän kuin tästä ykkösestä!

   Poista
 2. Minusta tämä oli parempi kuin toinen osa, joka sekin oli varsin vauhdikas ja toimi hyvin. Ehkä tamperelaisena nautin tämän ensimmäisen osan autenttisista paikoista niin kovasti. Olen samaa mieltä, että kirjasarja on virkistävä lisä fantasian ja dystopioiden rinnalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja minä pidin juuri siitä Prahasta! Teki heti mieli matkustaa sinne.. :D Ei minulla kuitenkaan mitää Tamperetta vastaan ole!

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kirjailijat

Agatha Christie (1) Alex Capus (1) Alexandre Dumas (1) Ali Shaw (1) Alice Hoffman (1) Ally Condie (1) Alyson Richman (1) Amor Towles (1) Andrzej Sapkowski (1) Angie Sage (1) Anna Godbersen (4) Anne Rice (1) Audrey Niffenegger (1) Becca Fitzpatrick (1) Brenna Yovanoff (1) Carita Forsgren (1) Carolly Erickson (1) Cassandra Clare (1) Cecelia Ahern (1) Celia Rees (2) Charlaine Harris (9) Charles Dickens (1) Charles Frazier (1) Deborah Harkness (1) Deborah Smith (1) Diana Wynne Jones (3) Eileen Goudge (1) Eleanor Herman (1) Erin Morgenstern (1) Eva Illoinen (1) Evelyn Waugh (1) F.H. Burnett (2) Gaby Von Schönthan (1) Gaston Leroux (1) Gayle Forman (1) Gregory Maguire (1) Harper Lee (1) Herman Lindqvist (1) Ian McEwan (2) Ildefonso Falcones (1) Isabel Abedi (1) J.K. Rowling (2) Jamie Ford (1) Jane Johnson (1) Jean M. Untinen-Auel (3) Jeff Lindsay (1) Jeffrey Eugenides (1) John Green (2) Joyce Carol Oates (1) Jude Deveraux (1) Juliette Benzoni (2) Karoliina Timonen (1) Kate Atkinson (1) Kate Morton (1) Kathryn Stockett (1) Kristin Cast (2) L.Frank Baum (1) L.J.Smith (3) L.M Montgomery (1) Lauren Oliver (1) Lewis Carroll (1) Libba Bray (1) Lisa Genova (1) Lisa See (1) Louisa M. Alcott (1) Madeleine Brent (3) Maggie Shayne (1) Maggie Stiefvater (3) Mari Strachan (1) Marie Phillips (1) Markus Zusak (1) Mary Norton (1) Mathias Malzieu (1) Mia Vänskä (1) Michael Scott (1) Michele Hauf (1) Minna Canth (1) Muriel Barbery (1) Nathaniel Hawthorne (1) P.C Cast (2) Patricia C. Wrede (1) Philippa Gregory (1) Pierre Pevel (1) Ransom Riggs (1) Ray Bradbury (1) Roald Dahl (3) Robert Goolrick (1) Sara Gruen (1) Sarah Waters (1) Sarah Winman (1) Sergeanne Golon (1) Sidney Sheldon (1) Stephen King (2) Stephenie Meyer (1) Susan Fletcher (1) Susan Hill (1) Suzanne Collins (3) Terry Pratchett (1) Tess Gerritsen (1) Tessa Gratton (1) Tracy Chevalier (1) Veronica Roth (1) Victor Hugo (1) Virginia Andrews (2)