23.4.2015

Kuukauden kymppi: Täydellinen kirjakauppa


Viime aikoina on ollut paljon kritiikkiä etenkin tiettyä Suomessa kirjamyyntiä hallitsevaa kirjakauppaa kohtaan, joka ei todellisuudessa taida enää olla kirjakauppa lainkaan. En suostu uskomaan että vika olisi ihmisissä, joita eivät kirjat enää mukamas kiinnosta. Suomalaiset lukevat edelleen mahtavia määriä kirjoja vuodessa, mutta jostain syystä kirjakauppojen anti ja potentiaalisten ostajien toiveet eivät kohtaa. Ehkä katson osittain asiaa liian henkilökohtaiselta tasolta, mutta ihan oikeasti olen kuullut myös muilta tahoilta, ettei kirjakaupoista nykään kävellä ulos kuin ehkä sesonkivärinen kynttilä kourassa ja silloin tällöin mahdollisesti teemaan sopiva sohvatyyny kainalossa.

Idea kuukauden kymppiin syntyi siis tästä kirjakauppojen muuttumisesta sekatavarakaupoiksi. Minun täydellisessä kirjakaupassa olisi:

1. Kirjoja teemoittain (ei siis vain "pokkarit", "kaunokirjat")
Täydellisen kirjakaupan tulisi elää muotivillitysten mukaan, kuten mitkä tahansa muutkin myyntialat ja rakentaa uusien suosikkiteemojen mukaisia houkuttelevia hyllyjä näyttävällä kokoonpanolla (joista löytyy myös niitä kääntämättömiä teoksia, jottei potentiaalinen ostaja lähde tyhjinkäsin ja siirry ennemmin nettikauppojen pariin). Kuinka moni etsikään hurmiossa lisää samantyylistä luettavaa heti Nälkäpelin muutettua lukutottumukset täysin uudensuuntaisiksi?
2. Houkuttelevia tilpehöörejä
Nykyään saa kirjapidikkeitä ja lukuvaloja kysellä erikseen sisustustavaroiden valloittaessa tiskejä, mutta miltä tuntuisi shoppailla kirjakaupassa, jossa voisit valita itsellesi kirjateemaisia kaula- tai korvakoruja? Kuinka moni nuori halusi aikoinaan Harry Potter-taikasauvan ja viitan tai Nälkäpelin matkijanärhi-pinssin? Entä miltä kuulostaisi ihastuttavan värikäs ja hassunmuotoinen teemuki Liisa Ihmemaassa-teemalla,  Mr. Darcy T-paita tai vaikkapa nasevalla tekstillä somistettu kirjakassi kirjastokäyntejä varten? Toki voihan kassalta nykyään ostaa Nivean kasvorasvan...vaikkapa nahkaisten kirjankansien huoltamiseen (en tosin suosittele).
3. Kirjailijatapaamisia
Onneksi sentään täällä pääkaupunkiseudulla nimeltämainitsemattomissa kirjakaupoissa on edelleen pieni ja suloinen haastattelupiste kirjailijavieraita varten, mikä kuuluu ehdottomasti täydellisen kirjakaupan kriteereihin. Kirjailijavieraita sen sijaan tuntuu olevan harmillisen vähän. Täydellisessä kirjakaupassa olisi säännöllisesti, kuukausittain, joku vieraana ja signeeraamassa kirjoja.
4. E-lukulaitteiden nurkka ja asiantuntemus
E-kirjat ovat tulleet uskoakseni pysyvästi osaksi lukumaailmaa, mutta Suomessa kirjakaupoissa ei tätä kuitenkaan ole juurikaan havaittavissa. Täydellisessä kirjakaupassa olisi tyydyttävä valikoima erilaisia lukulaitteita myytävänä ja asiaan perehtynyt myyjä auttamaan kiinnostunutta, mutta vielä tietämätöntä asiakasta. Seinustalla koreilisi myös houkuttelevia lukulaitteiden persoonallisia lisäosia, kuten kivoja kansia, suojataskuja, kuviotarroja ja muita tarpeellisia juttuja kuten latureita, näytönpuhdistusaineita yms.
5. Muistikirjat ja kalenterit
Rakastan muistikirjoja ja kalentereita! Näitä on onneksi loistava valikoima saatavilla nykyäänkin, mutta täydellisessä kirjakaupassa esillä olisi myös ne lukemiseen ja kirjoihin erikoistuneet muistikirjat, joihin lukemisesta innostunut voi "ystäväkirjan" tavoin merkitä lukukokemuksensa. Nämä ovat niitä yksityiskohtia, jotka innostavat myös nuoria, joiden lukuprosentin vähenemisestä olemme niin huolissamme. (Katso esim. Amazonin valikoima: täältä)
6. Levähdyspaikka
Täydellinen kirjakauppa on lämmin, mielellään vähän sokkeloinen ja tietenkin täynnä ostajaansa havittelevia kirjoja. Täydellisessä kirjakaupassa tulisi myös olla istahduspaikkoja joissa kiinnostavia kirjoja voisi rauhassa selailla ennen ostopäätösten tekoja. Tämä asianpiirre on tullut esiin myös muualla. Kauppiaan on turha pelätä että asiakkaat turmelevat tai lukevat kirjat ennen kassalle menoa, levähdyspaikat tekevät vain ostokokemuksesta miellyttävämmän ja rentouttavamman, ehkäpä jopa avittavat heräteostosten syntymistä!
7. Laaja lehtivalikoima
Suomessa kirjakauppojen lehtitiskit ovat joissain paikoissa poistuneet jopa kokonaan. Älytöntä!! Jos jossakin, niin etenkin kirjakaupassa tulisi olla monipuolinen valikoima lehtiä. Missä Charlie Hebdon terroristihyökkäyksen jälkeinen numero viipyi suomessa? Kyseistä numeroa ei saanut paikallisesti mistään.  
8. Käytettyjen kirjojen piste
Käytettyjen kirjojen hyllykkö toisi mielenkiintoa kirjakauppaan, mahdollistaisi löytöjä myös vanhempien julkaisujen parista ja tyydyttäisi asiakasta, joka ei pysty tai halua kustantaa itselleen kirjaa täysihintaisten uutuuksien parista. Kirjat eivät ole roskiskamaa heti ostamisen jälkeen!!

9. Monipuolinen kielivalikoima
Suomalaiset opiskelevat tunnollisesti ja loistavasti monia kieliä, kuten ruotsia, saksaa, ranskaa ja venäjää. Kirjakaupan monipuolinen kielivalikoima kiinnostaisi kieliä tunnollisesti opiskelevia ihmisiä. Valikoimaan voisi kuulua helppolukuisia sekä iättömiä kirjoja. Espoon puolella jopa englanninkielinen valikoima on harmillisen suppea...tylsä, eikä lainkaan aikansa tasalla.  
10. Kahvila
Viimeiseksi, muttei vähäisemmäksi: ihastuttava ja lämminhenkinen kahvila. Ei mielellään mikään ketju (Robert's, Starbucks jne.). Hyvää kahvia, rentouttavaa teetä, ihania leivonnaisia ja ilmaisen wifin mahdollisuus. Vaihtokirjojen hylly (Bookcrossing yms.) Näistä kaikista on minun täydellinen kirjakauppa tehty!   

20 kommenttia:

 1. Hyviä ehdotuksia, itse ainakin shoppailisin enemmän kuin mielelläni tuonkaltaisessa kirjakaupassa. :) Varsinkin englanninkielisten (kovakantisten) kirjojen tarjontaa haluaisin lisää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama täällä! Vaikka nettishoppailukin on ihan antoisaa, niin aina sillon tällöin olisi kiva piipahtaa ihan oikeassakin kirjakaupassa ja saada heti kirja käteen!

   Poista
 2. Kuulostaa ihan minunkin kaupaltani :-) Minusta onkin ollut vähän hassua kun kirjakauppojen valikoiman laajentuminen menee kauemmaksi kirjoista. Onhan kirjoihin liittyen tarjolla vaikka mitä ihanaa - kuten nyt juurikin noita koruja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, Suomen katukuvasta puuttuu pikkukaupat kokonaan. Kaikki ostoskeskukset ovat täynnä vain samoja ketjuja. Onneksi netistä löytyy vaikka mitä, mutta ei se ole sama kuin fyysinen kauppa.

   Poista
 3. Ihania ideoita! Kelpaisi minulle. :)

  VastaaPoista
 4. Hyviä ideoita. Tosin kahvilan tosiaan tarvitsee olla hyvä ja viihtyisä, jotta se toimii kirjakaupan kyljessä. Näin olen itse kokenut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, itse koen tämän näin myös!

   Poista
 5. Oikein hyviä ehdotuksia, tuollaisessa kirjakaupassa tulisi varmasti vierailtua huomattavasti useammin ja ainakin viihtyisämmin. Tilpehöörejä varsinkin tulisi hankittua, ihan vaan jo monipuoliset kirjanmerkki-valikoimat olisi mieleeni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, suuri ja monipuolinen kirjamerkkivalikoima olisi kans loistojuttu kirjakauppaan! Kohta tekisi itse mieli pistää putiikki pystyyn!

   Poista
 6. Itseäni vaivaa suomalaisissa kirjakaupoissa (ihan kaikissa eikä vain siinä ketjussa) kaikista eniten kirjojen kalleus. Haluaisin kannattaa kyllä suomalaista työtä jne, mutta opiskelijana on pakko valita hinta. Saan halvemmalla kuusi kirjaa 15 punnan postikuluilla briteistä kuin kävelemällä lähikirjakauppaan. Jonkun täytyy olla siinä yhtälössä väärin. Edes näistä "suomalaisista" verkkokirjakaupoista ei kannata rahallisesti yleensä tilata, kun vertaa ulkomaihin.

  Toisekseen juurikin englannin kielisiä kirjoja kaipaisin huomattavasti lisää, etenkin suhteellisen uusia sarjoja. Kirjakauppojen omistajat saisivat olla vähän enemmän hereillä näiden suhteen. Myös käytettyjen kirjojen myyminen olisi kyllä hieno idea.

  Yksi asia, mihin suomalaisten kannattaisi ihan kaiken kaupan osalta panostaa, on verkkomyynti. Itse tykkään tilata niin kirjat kuin vaatteetkin lähipostiin. Ei tarvitse lähteä rämpimään keskustaan. Toki kilpailu on kovaa ja hintoja voi vertailla helposti, joten niiden tulee olla markkinoiden mukaiset.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan totta. Kirjat ovat nykyään hurjan kalliita, eikä niihin aina itsekään halua satsata. Kovakantisesta, uudesta kirjasta on tullut ylellisyys, itselle pieni hemmottelulahja aina silloin tällöin. Olen itsekin viimeaikoina ryhtynyt käyttämään kirjaston palveluja huomattavasti runsaammin.

   Poista
 7. Kuvailit tuossa juuri Waterstones-ketjun yleisilmettä. Tosin ilman kohtia 7-9. Tosin esimerkiksi lehtiä myydään niin paljon ja laajalti monissa muissa pisteissä, niin niiden puuttumisen varsinaisesta kirjakaupasta voi täällä ymmärtää.

  Tässä liki oli eräs ihana kirjakauppa, jossa oli sekä uusia kirjoja että käytettyjä. Yläkerta oli varattu uutuuksille ja alakerran idyllinen kellari käytetyille. Puoti oli tosin melko pieni ja yksityisen omistuksessa ja valitettavasti lakkautti toimintansa about vuosi sitten. :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uuh, seuraavalla Lontoon-reissulla ehdoton tutustumiskohde! :D Harmi että niin moni pieni kauppa joutuu lopettamaan. Haluaisin niin kannustaa ja asioida kaikissa suloisissa pikkuliikkeissä, jotta eivät kuole pois, mutta eihän sitä yksin sellaiseen pysty. Minusta on niin hirveän kurjaa ettei nykyään katukuvassa ole edes antikvariaatteja, kun kaikki on netissä..plääh.

   Poista
 8. Voisit pitää Turun Pienestä kirjapuodista, jossa on samassa tilassa kahvila. Vielä en tosin ole uudessa tilassa käynyt, joten viihtyisyydestä en osaa sanoa, mutta välillä aina ihailen näyteikkunoista persoonallisia tilpehöörejä muistivihoista ja mukeista tyynyihin ja teepurkkeihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuota Turun pientä kirjapuotia olen seurannut mm. Instagramissa. Ihana paikka! Turkuun ajaisi meiltä pari tuntia, pitääpä käydä kesällä päiväreissulla siellä!!

   Poista
 9. Oi maalasit kyllä nyt todella ihanteellisen kirjakaupan sanoillasi! Kyllä tuollaisessa kelpaisi käydä.Todella loistava idea olisi kyllä nuo teemahyllyt jo ihan markkinointia ajatellen, ja tuollaisia kirjallisuus tilpehöörejä olisi niin ihana omistaa tai vähintän käydä fiilistelemässä =D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niinpä! Tämmöinen haaveilu on kyllä ihanaa. Kuka meille laittaisi tällaisen kirjakaupan pystyyn? Tahdon tahdon tahdon! :D

   Poista
 10. Oletko ollut yhteydessä siihen kirjakauppaketjuun ideasi tiimoilta? Ainakin kirjojen luokittelu teemoittain kuulostaisi minustakin järkevältä ja tuskin edes mahdottomalta toteuttaa, jos asiakkaat sitä kovin toivovat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole :/
   Tuntuu että Suomessa on kirjakauppojenkin suhteen sellainen monopoli, ettei pienten ihmisten toivomukset juurikaan edistä mitään. Unelma säilyy kuitenkin. Turun Pienessä kirjakaupassa aion kyllä ehdottomasti käydä kun siellä päin seuraavan kerran liikun, se näyttäisi olevan juuri sellainen viihtyisä kirjakauppa, jota ei suuret kustantamot omista!

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kirjailijat

Agatha Christie (1) Alex Capus (1) Alexandre Dumas (1) Ali Shaw (1) Alice Hoffman (1) Ally Condie (1) Alyson Richman (1) Amor Towles (1) Andrzej Sapkowski (1) Angie Sage (1) Anna Godbersen (4) Anne Rice (1) Audrey Niffenegger (1) Becca Fitzpatrick (1) Brenna Yovanoff (1) Carita Forsgren (1) Carolly Erickson (1) Cassandra Clare (1) Cecelia Ahern (1) Celia Rees (2) Charlaine Harris (9) Charles Dickens (1) Charles Frazier (1) Deborah Harkness (1) Deborah Smith (1) Diana Wynne Jones (3) Eileen Goudge (1) Eleanor Herman (1) Erin Morgenstern (1) Eva Illoinen (1) Evelyn Waugh (1) F.H. Burnett (2) Gaby Von Schönthan (1) Gaston Leroux (1) Gayle Forman (1) Gregory Maguire (1) Harper Lee (1) Herman Lindqvist (1) Ian McEwan (2) Ildefonso Falcones (1) Isabel Abedi (1) J.K. Rowling (2) Jamie Ford (1) Jane Johnson (1) Jean M. Untinen-Auel (3) Jeff Lindsay (1) Jeffrey Eugenides (1) John Green (2) Joyce Carol Oates (1) Jude Deveraux (1) Juliette Benzoni (2) Karoliina Timonen (1) Kate Atkinson (1) Kate Morton (1) Kathryn Stockett (1) Kristin Cast (2) L.Frank Baum (1) L.J.Smith (3) L.M Montgomery (1) Lauren Oliver (1) Lewis Carroll (1) Libba Bray (1) Lisa Genova (1) Lisa See (1) Louisa M. Alcott (1) Madeleine Brent (3) Maggie Shayne (1) Maggie Stiefvater (3) Mari Strachan (1) Marie Phillips (1) Markus Zusak (1) Mary Norton (1) Mathias Malzieu (1) Mia Vänskä (1) Michael Scott (1) Michele Hauf (1) Minna Canth (1) Muriel Barbery (1) Nathaniel Hawthorne (1) P.C Cast (2) Patricia C. Wrede (1) Philippa Gregory (1) Pierre Pevel (1) Ransom Riggs (1) Ray Bradbury (1) Roald Dahl (3) Robert Goolrick (1) Sara Gruen (1) Sarah Waters (1) Sarah Winman (1) Sergeanne Golon (1) Sidney Sheldon (1) Stephen King (2) Stephenie Meyer (1) Susan Fletcher (1) Susan Hill (1) Suzanne Collins (3) Terry Pratchett (1) Tess Gerritsen (1) Tessa Gratton (1) Tracy Chevalier (1) Veronica Roth (1) Victor Hugo (1) Virginia Andrews (2)