7.5.2015

Rick Riordan - Percy Jackson and the lightning thief (#1)

Penguin books 2006
375 sivua

Suom: Salamavaras

Percy Jackson luulee olevansa tavallinen, hiukan hankala koulupoika, kunnes hänen matikanopettajansa muuttuu kammottavaksi siivekkääksi hirviöksi ja Percyn todellinen kohtalo aukeaa. Percy kiidätetään Puoliveristen leirille turvaan, missä hän oppii olevansa todellisuudessa puoliksi jumala. Ei aikaakaan kun hän saa tehtäväkseen pelastaa ihmiskunta jumalten väliseltä sodalta ja yhdessä kahden ystävänsä kanssa Percy joutuu tapahtumarikkaalle matkalle, jota värittävät mytologian kammottavimmat hirviöt.

Arvio:

Riemastuttava lukukokemus, joka palautti minut takaisin nuoruuden aikaisiin lukutunnelmiin! 12-vuotias Percy on ehkä iältään nuori, mutta luonteeltaan hän mukautuu mielestäni oikein hyvin melkeinpä minkä ikäiseksi lukija vain hänet haluaa mieltää. Itse en häiriintynyt lainkaan henkilökaartin nuoruudesta, vaan pystyin täydellä teholla heittäytymän mukaan ja antamaan mielikuvitukseni laukata vapaana.

Mytologia

Kreikkalainen mytologia on aina kiinnostanut minua, joten sitä suuremmalla syyllä nautin kirjan maailmasta, johon nuo kreikkalaiset taru- ja jumalolennot olivat levittäytyneet hallitsemaan. Koin että mytologia istui oikein hyvin ja vaivattomasti nykyiseen maailmankuvaan ja vaikken ole sitä sen syvemmin opiskellut, tuntui se kirjassa oikeaoppiselta olematta kuitenkaan liian sotkuista tai vaikeaselkoista.

Kirjan juoni on runsas ja nuorten retki ihmiskunnan pelastamiseksi jännittävän moniosainen. Riordan on pystynyt luomaan mielenkiintoisen rinnakkaistodellisuuden, johon lukijan on helppo sukeltaa. Itse pidin eniten Percyn matkasta Haadeksen luo manalaan, mutta jännittävimmäksi kohtaamiseksi koin kuitenkin vesisänkymyyjä Crustyn, jonka kieroutunut tarve venyttää olentoja oli painajaismaista ja nosti niskakarvani pystyyn.

The movie

Olen muutama vuosi sitten kyllä nähnyt kirjasta tehdyn elokuvan, mutta kovin suuria muistikuvia ei kuitenkaan kirjaa lukiessa herännyt. Joko elokuva on puutaheinää, tai sitten kirjan sisältö on niin paljon monipuolisempi, että se tuntui täysin eri tarinalta. "Don't judge a book by its movie"! Elokuva ei missään nimessä yltänyt tälle tunnetasolle ja itse todella yllätyin kirjan mukaansatempaavuudesta ja juonen runsaudesta.

Tuomio:

Kaiken kaikkiaan upea nuortenkirja, joka mukautuu loistavasti myös seikkailumieliselle aikuiselle. Mahtava lukukokemus, joka herätti suloisia muistoja ajasta, jolloin ahmin erään 11-vuotiaan velhopojan seikkailuja, mutta joka kuitenkin on ihan omanlaisensa tarina.

❦❦❦❦❦

Percy Jackso & The Olympians:

 1. Salamavaras (The lightning thief, 2005)
 2. Hirviöidenmeri (The sea of monsters, 2006)
 3. Titaanien kirous (The Titan's curse, 2007)
 4. Labyrinttitaistelu (The battle of the labyrinth, 2008)
 5. Jumalten sota (The last Olympian, 2009)
Adlibris -->

8 kommenttia:

 1. Joo, elokuva on täyttä kuraa kirjaan verrattuna, ei tee sille oikeutta ollenkaan. Mutta mahtavaa, että tykkäsit, tämä on loistokirja! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ymmärrä miksi niin monesti elokuvat väännetään täysin toisenlaisiksi. Tämä oli ehdottomasti loistava kirjana!

   Poista
 2. Minustakaan elokuva ei ollut mitään verrattuna kirjaan. Percy Jacksonit ovat yksi lempisarjani, ja kreikkalainen mytologia tuntuu niissä aivan luonnolliselta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä todella innostuin nyt lukemaan näitä. Toivon että kirjat ovat loppuun asti yhtä hyviä!

   Poista
 3. Hävettää myöntää, mutta en ole koskaan lukenut Riordania. Ilmiselvästi pitäisi! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen lämpimästi, vaikkei siinä mitään hävettävää olekkaan jos ei ole aikaisemmin kiinnostunut. itsekin luin ensimmäistä kertaa tosiaan vasta nyt. :D

   Poista
 4. Luin sarjan viime vuonna. Se oli kyllä viihdyttävää luettavaa, muttei sytyttänyt minua erityisemmin. Monet tapahtumat olivat mielestäni hyvin ennalta-arvattavia koko sarjan ajan ja osat toistivat hyvin samanlaista kaavaa. Toisaalta se kuvailee antiikin Kreikan mytologiaa uskollisemmin kuin monet populaarikulttuurin ilmiöt nykypäivinä, mistä sarja saa minulta pisteitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, onhan tässä vikansakin! Minulle nämä ovat nyt olleet juuri sopivan seikkailullisia ja viihdyttäviä. Ihana tempoutua pitkästä aikaa jonkin kirjasarjan pariin! :D

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kirjailijat

Agatha Christie (1) Alex Capus (1) Alexandre Dumas (1) Ali Shaw (1) Alice Hoffman (1) Ally Condie (1) Alyson Richman (1) Amor Towles (1) Andrzej Sapkowski (1) Angie Sage (1) Anna Godbersen (4) Anne Rice (1) Audrey Niffenegger (1) Becca Fitzpatrick (1) Brenna Yovanoff (1) Carita Forsgren (1) Carolly Erickson (1) Cassandra Clare (1) Cecelia Ahern (1) Celia Rees (2) Charlaine Harris (9) Charles Dickens (1) Charles Frazier (1) Deborah Harkness (1) Deborah Smith (1) Diana Wynne Jones (3) Eileen Goudge (1) Eleanor Herman (1) Erin Morgenstern (1) Eva Illoinen (1) Evelyn Waugh (1) F.H. Burnett (2) Gaby Von Schönthan (1) Gaston Leroux (1) Gayle Forman (1) Gregory Maguire (1) Harper Lee (1) Herman Lindqvist (1) Ian McEwan (2) Ildefonso Falcones (1) Isabel Abedi (1) J.K. Rowling (2) Jamie Ford (1) Jane Johnson (1) Jean M. Untinen-Auel (3) Jeff Lindsay (1) Jeffrey Eugenides (1) John Green (2) Joyce Carol Oates (1) Jude Deveraux (1) Juliette Benzoni (2) Karoliina Timonen (1) Kate Atkinson (1) Kate Morton (1) Kathryn Stockett (1) Kristin Cast (2) L.Frank Baum (1) L.J.Smith (3) L.M Montgomery (1) Lauren Oliver (1) Lewis Carroll (1) Libba Bray (1) Lisa Genova (1) Lisa See (1) Louisa M. Alcott (1) Madeleine Brent (3) Maggie Shayne (1) Maggie Stiefvater (3) Mari Strachan (1) Marie Phillips (1) Markus Zusak (1) Mary Norton (1) Mathias Malzieu (1) Mia Vänskä (1) Michael Scott (1) Michele Hauf (1) Minna Canth (1) Muriel Barbery (1) Nathaniel Hawthorne (1) P.C Cast (2) Patricia C. Wrede (1) Philippa Gregory (1) Pierre Pevel (1) Ransom Riggs (1) Ray Bradbury (1) Roald Dahl (3) Robert Goolrick (1) Sara Gruen (1) Sarah Waters (1) Sarah Winman (1) Sergeanne Golon (1) Sidney Sheldon (1) Stephen King (2) Stephenie Meyer (1) Susan Fletcher (1) Susan Hill (1) Suzanne Collins (3) Terry Pratchett (1) Tess Gerritsen (1) Tessa Gratton (1) Tracy Chevalier (1) Veronica Roth (1) Victor Hugo (1) Virginia Andrews (2)