19.6.2015

Vinkkejä lukumaratonia varten

Kuva: Hyllytontun höpinöitä

Kesä tuo mukanaan jo perinteeksi muodostuneen lukumaratonin, joka järjestetään myös tänä kesänä kaksi kertaa. Ensimmäinen maraton käynnistyy jo viikon päästä perjantaina 26.6 ja sitä emännöi Tiina blogissaan Hyllytontun höpinöitä!

Itse olen osallistunut lukumaratoniin kaksi kertaa ja molemmat ovat olleet positiivisia kokemuksia, vaikkakin voimia vieviä. Viime vuonna yritin suoriutua tempauksesta vauva kainalossa, mutta tänä vuonna tyttäreni menee ensimmäiselle yökyläreissulleen mummilaan ja pääsen heittäytymään tämän maratonin pariin täysin ilman häiriötekijöitä! Olen yhtä jännittynyt lukumaratonista kuin tyttären yökyläilystä, sillä tämä on ensimmäinen kokonainen vapaapäiväni arjesta. Hetken mietin, pitäisikö minun keksiä perjantaille jotain hurjempaa, mutten oikeastaan saa mieleeni mitään hullumpaa ja nautinnollisempaa kuin lukumaraton! Tuskin maltan viikkoa vielä odottaa!

Lyhyitä kirjoja vai yksi paksukainen?

Minulle maratoonaamisessa nautinnollisinta on mahdollisimman monen kirjan lukeminen, koska pidän asioiden suorittamisesta. Siksipä suosin tässä tapauksessa aina lyhyitä kirjoja. Vaikka lukumaratonin tarkoitus ei ole määrä (tai välttämättä edes laatu), koen jumiutuvani paksun kirjan kanssa yhteen ja samaan paikkaan, lyhkäisissä kirjoissa on juuri se hyvä puoli, että tunnelmaa ja lukumaailmaa pääsee vaihtamaan useasti maratonin aikana. Pidän myös vaihtelusta ja mahdollisuudesta heittäytyä välillä rankan kirjan pariin ja välillä taas vaikkapa lastenklassikkoon.

Hemmottele herkuilla ja muista taukoilla!

Naposteltavat ja välipalat kruunaavat lukutunnelman ja aion tällä kertaa hemmotella itseäni mm. kirsikoilla, suklaalla ja viinillä. Minusta on ihanaa pesiytyä sohvannurkkaan tai leiriytyä makuuhuoneeseen ja rakentaa ympärilleni oma pieni lukupicnic. Evästelyn ohella koen tärkeäksi myös tauottaa lukemista ja hengähtää sosiaalisen median parissa, missä on hauska seurata muiden suorituksia. Somen avulla maratoonaaminen ei todellisuudessa ole lainkaan niin yksinäistä ja eristäytynyttä kuin voisi luulla. Yhteisöllisyys on minulle tärkeä osa maratonkokemusta.

Monipuolinen valikoima

Pidän siitä että luettavana on jotain ajatuksia herättävää, mutta yhtä tärkeäksi koen maratoonaamisessa kevyet kirjat, sillä ne rentouttavat ja piristävät tunnelmaa.  Suosin kevyempinä kirjoina lastenkirjoja tai humoristisia kirjoja. Pidän vaihtelevuudesta ja yleensä pyrin kokoamaan kirjoja eri kategorioista. Illalla on esimerkiksi ihastuttavaa heittäytyä jännityksen ja kauhun pariin, kun taas aamulla on mukava lukea jotakin kepeää.

Löydä oma lukuflow

Ennen maratoonaamista olo on jännittynyt ja maratonia varten valikoituja kirjoja tulee hiveltyä useamman kerran. Kun oma maratonaika vihdoin käynnistyy on tunnelma sanoinkuvaamattoman latautunut, enkä monesti lopulta tiedäkkään mistä kirjasta aloittaa. Hyvään lukuflow-tilaan pääsee onneksi aika pian ja aika kuluu kuin siivillä. Tärkeintä on löytää itselle sopiva lukutahti ja olla stressaamatta suorituksen tasosta.

Lukumaratonin jälkeen olo on aina todella raskas ja uupunut, mutta silti riemukas, sillä tämä on todella kokemus vailla vertaa. Jälkipuinti on yhtä nautinnollista kuin esitunnelmatkin. Jokaista lukumaratonia on mukava muistella jälkeenpäin ja ihmetellä kuinka järjetöntä touhua tämä todella on.

Hauskaa lukumaratonia kaikille!

Kirjasuosituksia:
 • Colette - Chéri (historiallinen klassikko)
 • Carlos Fuentes - Aura (iltalukemiseksi)
 • J.K. Rowling - Siuntio silosäkeen tarinat (kevennykseksi)
 • Ian McEwan - Sementtipuutarha (rankka!)
 • Neil Gaiman - Coraline varjojen talossa (ihana)
 • Carlos Maria Dominiguez - Paperitalo (rakkaudesta kirjoihin)
 • Hernan Rivera Letalier - Elokuvankertoja (lyhyt mutta runsas)
 • Alan Bennett - Epätavallinen lukija (kirjahulluudesta)

Edelliset suoritukseni:
Lukumaraton 2013
Lukumaraton 2014

4 kommenttia:

 1. Yritän kokeilla näitä neuvoja, tämä tulee olemaan ensimmäinen kesälukumaratonini. Heh, saan syyn ostaa suklaata ja muita herkkuja ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ensimmäinen maratoni on se muistorikkain! Kunhan muistaa että tärkeintä on se, että itselle jää hyvä mieli, niin eiköhän kaikki suju oikein hyvin. Väkisin ei kannata tosiaan lukea ja taukoja voi pitää niin paljon kuin siltä tuntuu.

   Toivottavasti pidät tästä touhusta! :D

   Poista
 2. Minulla jää tämä maraton väliin, mutta yhden maratonkokemuksen perusteella allekirjoitan vinkit - monipuolinen lukupino toimi minulle erinomaisesti. Kivat kirjavinkit sinulla. Elokuvankertojasta pidin todella paljon, samoin Coraline-kirja oli hyvä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kulla että tämä systeemi toimii muillakin. Harmi ettet pääse osallistumaan tällä kertaa. Parasta kaikessa on se, etten etukäteen tiedä lukulistaani lainkaan. Se syntyy itsestään pontentiaalisista kirjoista, kunhan pääsen kirjastoon kaivelemaan.

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kirjailijat

Agatha Christie (1) Alex Capus (1) Alexandre Dumas (1) Ali Shaw (1) Alice Hoffman (1) Ally Condie (1) Alyson Richman (1) Amor Towles (1) Andrzej Sapkowski (1) Angie Sage (1) Anna Godbersen (4) Anne Rice (1) Audrey Niffenegger (1) Becca Fitzpatrick (1) Brenna Yovanoff (1) Carita Forsgren (1) Carolly Erickson (1) Cassandra Clare (1) Cecelia Ahern (1) Celia Rees (2) Charlaine Harris (9) Charles Dickens (1) Charles Frazier (1) Deborah Harkness (1) Deborah Smith (1) Diana Wynne Jones (3) Eileen Goudge (1) Eleanor Herman (1) Erin Morgenstern (1) Eva Illoinen (1) Evelyn Waugh (1) F.H. Burnett (2) Gaby Von Schönthan (1) Gaston Leroux (1) Gayle Forman (1) Gregory Maguire (1) Harper Lee (1) Herman Lindqvist (1) Ian McEwan (2) Ildefonso Falcones (1) Isabel Abedi (1) J.K. Rowling (2) Jamie Ford (1) Jane Johnson (1) Jean M. Untinen-Auel (3) Jeff Lindsay (1) Jeffrey Eugenides (1) John Green (2) Joyce Carol Oates (1) Jude Deveraux (1) Juliette Benzoni (2) Karoliina Timonen (1) Kate Atkinson (1) Kate Morton (1) Kathryn Stockett (1) Kristin Cast (2) L.Frank Baum (1) L.J.Smith (3) L.M Montgomery (1) Lauren Oliver (1) Lewis Carroll (1) Libba Bray (1) Lisa Genova (1) Lisa See (1) Louisa M. Alcott (1) Madeleine Brent (3) Maggie Shayne (1) Maggie Stiefvater (3) Mari Strachan (1) Marie Phillips (1) Markus Zusak (1) Mary Norton (1) Mathias Malzieu (1) Mia Vänskä (1) Michael Scott (1) Michele Hauf (1) Minna Canth (1) Muriel Barbery (1) Nathaniel Hawthorne (1) P.C Cast (2) Patricia C. Wrede (1) Philippa Gregory (1) Pierre Pevel (1) Ransom Riggs (1) Ray Bradbury (1) Roald Dahl (3) Robert Goolrick (1) Sara Gruen (1) Sarah Waters (1) Sarah Winman (1) Sergeanne Golon (1) Sidney Sheldon (1) Stephen King (2) Stephenie Meyer (1) Susan Fletcher (1) Susan Hill (1) Suzanne Collins (3) Terry Pratchett (1) Tess Gerritsen (1) Tessa Gratton (1) Tracy Chevalier (1) Veronica Roth (1) Victor Hugo (1) Virginia Andrews (2)