3.12.2015

Helen Fielding - Bridget Jones, elämäni sinkkuna

Bridget Jone's Diary, 1996
Suom. Sari Karhulahti
Otava 1998


Kyyninen, usein epäonnistuva ja ikisinkuksi kirottu Bridget Jones tasapainoilee ihannepainonsa ja paheellisten addiktioidensa kanssa hektisessä Lontoossa. Räävittömän ystäväpiirinsä ja sekopäisen äitinsä avulla Bridget koittaa löytää itselleen unelmiensa elämänkumppania.
Arvio:

Hauska ja hulvaton sinkkuseikkailu, jonka maailma puri minuun paremmin nyt kun olen itse lähempänä kolmekymppisiäni. Bridget on todella persoona vailla vertaa, jonka päihittää vain hänen vanhoilla päivillään villiintynyt äitinsä. Kirja nauratti ja viihdytti, mutta myös närkästytti joiltakin kohin.

En sulattanut kovin hyvin Bridgetin epäterveellistä elämäntapaa ja erittäin huonoa itsetuntoa. Jatkuva painontarkkailu ja muutaman kilon kanssa tasapainottelu ei enää naurattanut alun jälkeen. Olisin kaivannut selkeää edistystä, jos ei painon jojoiluun, niin edes Bridgetin elämäntapaan ja itsekunnioitukseen. 58 kiloa ei todellakaan ole liikalihava tai laihdutuksen tarpeessa, 700 kaloria ei ole terveellinen päiväsaanti eikä alkoholin liikakäyttö ja päivittäinen tupakka-askillisen polttaminen ole kovin ihailtavaa, saati enää kovin vitsikästäkään.

Bridgetin päiväkirjamerkintöjen yliampuvuudesta huolimatta kirja oli ihan viihdyttävä ja mukavalukuinen. Bridgetin ja tämän äidin miesseikkailut olivat huvittavia ja monet kommellukset ratkiriemukkaita (vaikkakin koin usein myös myötähäpeää Bridget-raukkaa kohtaan). Bridgetin itseironia oli hyvin kuvailtua, mutta ihmissuhteet hiukan tökkivät ja etenkin miessuhteet harppasivat hassusti liian nopeasti eteenpäin. Elokuvan olen nähny jo monesti ja kerrankin leffa, missä suhde niin Danieliin kuin Mark Darcyyn on esitetty sulavammin, on kirjaa parempi!

❦❦

Bridget Jones:

 1. Elämäni sinkkuna
 2. Elämä jatkuu
 3. Mad About the Boy 

2 kommenttia:

 1. Kirjasta on mielenkiintoista huomata, kuinka suhtautuminen ruokaan on muuttunut. Bridget Jonesin on muodikasta olla jatkuvalla dieetillä ja syödä mahdollisimman vähän, mutta alkoholin juominen ja tupapointi ovat osa seuraelämää. Nykyään taas on hyvin muodikasta syödä terveellistä ja laadukasta ruokaa. Sen sijaan, että syödään vähän, syödään terveellistä ja hyvää. Kovin harva nuori aikuinen enää tupakoi (tai sitten elän jossain savuttomassa kuplassa). Alkoholia kyllä edelleen nautitaan, mutta ehkei se ole osana jokapäivästä ruokavaliota.

  Minuakin kirjassa häiritsi se, ettei Bridget oikein edistynyt. Yhdessä kohdassa hän melkein pääsee siihen pohdintaan, onko jatkuvassa kalorien välttelyssä väliä, mutta hän ei pääse tarpeeksi syvälle.

  VastaaPoista
 2. Ihan totta! Jojoiludieetit ovat historiaa ja terveys ja hyvinvointi tätä nykyaikaa! Minäkin elän savuttomassa kuplassa ja tuo jatkuva tupakointi kirjassa ja itsensä heitteillejättö oli kurjaa luettavaa.

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kirjailijat

Agatha Christie (1) Alex Capus (1) Alexandre Dumas (1) Ali Shaw (1) Alice Hoffman (1) Ally Condie (1) Alyson Richman (1) Amor Towles (1) Andrzej Sapkowski (1) Angie Sage (1) Anna Godbersen (4) Anne Rice (1) Audrey Niffenegger (1) Becca Fitzpatrick (1) Brenna Yovanoff (1) Carita Forsgren (1) Carolly Erickson (1) Cassandra Clare (1) Cecelia Ahern (1) Celia Rees (2) Charlaine Harris (9) Charles Dickens (1) Charles Frazier (1) Deborah Harkness (1) Deborah Smith (1) Diana Wynne Jones (3) Eileen Goudge (1) Eleanor Herman (1) Erin Morgenstern (1) Eva Illoinen (1) Evelyn Waugh (1) F.H. Burnett (2) Gaby Von Schönthan (1) Gaston Leroux (1) Gayle Forman (1) Gregory Maguire (1) Harper Lee (1) Herman Lindqvist (1) Ian McEwan (2) Ildefonso Falcones (1) Isabel Abedi (1) J.K. Rowling (2) Jamie Ford (1) Jane Johnson (1) Jean M. Untinen-Auel (3) Jeff Lindsay (1) Jeffrey Eugenides (1) John Green (2) Joyce Carol Oates (1) Jude Deveraux (1) Juliette Benzoni (2) Karoliina Timonen (1) Kate Atkinson (1) Kate Morton (1) Kathryn Stockett (1) Kristin Cast (2) L.Frank Baum (1) L.J.Smith (3) L.M Montgomery (1) Lauren Oliver (1) Lewis Carroll (1) Libba Bray (1) Lisa Genova (1) Lisa See (1) Louisa M. Alcott (1) Madeleine Brent (3) Maggie Shayne (1) Maggie Stiefvater (3) Mari Strachan (1) Marie Phillips (1) Markus Zusak (1) Mary Norton (1) Mathias Malzieu (1) Mia Vänskä (1) Michael Scott (1) Michele Hauf (1) Minna Canth (1) Muriel Barbery (1) Nathaniel Hawthorne (1) P.C Cast (2) Patricia C. Wrede (1) Philippa Gregory (1) Pierre Pevel (1) Ransom Riggs (1) Ray Bradbury (1) Roald Dahl (3) Robert Goolrick (1) Sara Gruen (1) Sarah Waters (1) Sarah Winman (1) Sergeanne Golon (1) Sidney Sheldon (1) Stephen King (2) Stephenie Meyer (1) Susan Fletcher (1) Susan Hill (1) Suzanne Collins (3) Terry Pratchett (1) Tess Gerritsen (1) Tessa Gratton (1) Tracy Chevalier (1) Veronica Roth (1) Victor Hugo (1) Virginia Andrews (2)